Prohledat tento blog

2013-12-01

O ztrátě umění zabíjet

Prý muži ztrácejí umění zabíjet. Něco na tom beztak bude. Není to dlouho, co se na to téma zamyslel Winepunk a já si při té příležitosti vzpomněl na příhodu z letošního pozdního léta, kdy za mnou přišel strýc s jakýmsi časopisem MOJE PSYCHOLOGIE (který by se mi jinak nejspíš nikdy nedostal do rukou), kde měl založený či zaškrtnutý článek od novináře Libora Budínského o tom, jak dnešní muži ztratili schopnost zabíjet (zvířata na maso) a strýc, podávaje mi časák, říkal: "na, to je určitě o tobě".


Předesílám, že jsem vědomě žádným respondentem pro článek nebo anketu nebyl, akorát jsem jsem v dubnu 2012 potkal s Liborem Budínským, autorem článku, na cestě po Gruzii, a během dlouhého cestování jsme probírali mnohá témata, až došlo také na zvířata. Kdybych tušil, že moje vyprávění si zapamatovává pro potřeby nějakého článku, nevím, jestli bych nepřehodnocoval sdílnost :-) ale rozumím, ti, Libore, nejen z profesního hlediska. Někdy je lepší si zdroj nevyplašit :-)
Jo a z formulací, že už zabíjím (logicky tedy po kůzleti) i husy a slepice nesouhlasím. Právě přes ně jsem totiž musel začít a ne k nim dojít přes kůzle.

2 komentáře:

  1. Problém zabíjení řeším již několik let, od mala jsem byl na venkově účastníkem zabíjení zvířat pro obživu a přišlo mi to jako normální součást života. Ale dnešní doba průmyslové výroby masa bez úcty k živému tvorovi s typickou tovární krutostí mě po uvědomění této hrůzy nutí k vyloučení konzumace těchto produktů. Chápu váš rituál a na vašem místě bych asi postupoval stejně. Ale stejně je k zvážení, zda vůbec musíme konzumovat maso, když k tomu od přírody nejsme přizpůsobeni.

    OdpovědětVymazat
  2. Problém zabíjení řeším již několik let, od mala jsem byl na venkově účastníkem zabíjení zvířat pro obživu a přišlo mi to jako normální součást života. Ale dnešní doba průmyslové výroby masa bez úcty k živému tvorovi s typickou tovární krutostí mě po uvědomění této hrůzy nutí k vyloučení konzumace těchto produktů. Chápu váš rituál a na vašem místě bych asi postupoval stejně. Ale stejně je k zvážení, zda vůbec musíme konzumovat maso, když k tomu od přírody nejsme přizpůsobeni.

    OdpovědětVymazat