Prohledat tento blog

2014-08-12

Višňové VINAŘSTVÍ ROKU

Tak jsem jel první srpnový víkend kdesi až skoro na konci Prahy kolem Globusu, potřeboval jsem zastavit v bance. Z parkoviště jsem kvačil ke vchodu, když tu mě zaujal stánek známého designu. Višňáková sezona začala.
Je fakt, že vychlazený je nejlepší. Je taky fakt, že dobrý višňák je lahůdka. Ale stavět jej do světel vinařského výsluní může jen cynický vypočítavec. A tím zjevně výrobce je. Všimněte si prosím detailů v rámečku na prvním obrázku, který je pak zvětšen na druhém z nich. Plakát propagující višňák se holedbá vinařskými oceněními, z nichž nejméně jedno bylo financováno částečně z veřejných zdrojů a částečně z peněz vinařů, které povinně a ze zákona odvádějí do Vinařského fondu. Nebo že by do společného prasátka (vzhledem k velikosti spíše prasete) už přisypávali i pěstitelé višní? Nic proti višním, mám je rád, čerstvé i všelijak zpracované, ale přeci jen, višňák se obecně dělá za pomoci vody a cukru. Zajímalo by mě, nejenom jako řádného člena Svazu vinařů, proč jiný řádný člen (tedy podle webu www.svcr.cz k dnešnímu datu) takto parazituje na práci ostatních a dehonestuje úroveň vinařství jako takového tím, že si jím přiživuje svůj višňákový byznys. Očekávám, že Chateau Lednice bude vyzvána kompetentními a odpovědnými osobami, aby takovou propagaci stáhli a nebo tak učiní sama, aby se věc obešla bez většího rozruchu. Domnívám se, že by se logo soutěže nemělo objevovat ani na plakátech propagujících konzumaci burčáku (jeho tuzemský fenomén stále považuji za vinařský suterén, přičemž višňák tedy za -II. patro tohoto suterénu).

Užití loga VINAŘSTVÍ ROKU má, nebo by mělo mít, jakási pravidla. Jestli je na snímcích vyobrazené užití v pořádku, něco je tu blbě....

Žádné komentáře:

Okomentovat