Prohledat tento blog

2013-01-01

Review 2012 (1.)


Vítejte v roce 2013. Jako loni, tak i letos jsem si na své laskavé čtenáře přichystal letmé ohlédnutí za rokem 2012. Kromě několika videí z mobilu jsou zde zejména fotografie pořízené jak doma, tak v terénu. Buďte shovívaví k mým popiskům fotek a videí, jak jistě dobře víte sami, nikdo není dokonalý.



Úvod druhého kola hodnocení pro Salon vín provázely technické obtíže – nefungovaly netbooky a tak i téměř hodinu po ohlášeném počátku se většina hodnotitelů z dlouhé chvíle již ošívala...nakonec to dobře dopadlo, systém byl rozběhnut, vzorky vybrány.
Vedle článku o úspěchů rodinného vinařství Čech z Trvdonic jsem na místo přijel nafotit motiv titulky. Nakonec bylo rozhodnuto o titulce jinak, každopádně mohlo jít o jeden z nejhezčích motivů několika posledních let. Co lze víc připravit, než dva mladý hezký lidi, kteří byli úspěšní! Čechovi, díky!
V lednu jsem též navštívil a aspoň v kousku reportáží zvěčnil kolegu Jiřího Šebelu. Má vize, neuhýbá a vína skvělá!

V rámci Prague Wine Week se uskutečnila i galadegustace vín odrůdy Riesling. Velmi poučné! Na snímku vidno, že se akce zúčastnili jak vinaři (Blanka z Krasné hory), tak i víno-bloggeři (Vladimír - sklenicka.cz) a také milovníci vín (Petr z T-Mobile).

Hned v úvodu února se sešla partička hodnotitelů pro soutěž Biopotravina roku, aby vybrala ta nejvýtečnější biovína přihlášená do soutěže.

Živa a tatínek. Prý je její hvězdičkový pan král. Tak jo.


Další únorové zastavení – šílené opilé sklepy Velkých Pavlovic. Duch Staré hory úpí. Graúúúúúúúú
Co takový developerský výškrab svahu udělá s révou? Humna  tzv. opilých sklepů.





Teodor a Živa pomáhají mamince s pečením. Živka má ráda syrové těsto. Zejména to z žitné mouky, čerstvě namleté. Inu, ví co je dobré.


21. únorový den se ve V. Bílovicích uskutečnila volební valná hromada. Předseda nebyl zvolen, protože nikdo nekandidoval.

To tak jeden kvasi-expert nechal rybniční kaly při obnově a rozšíření místního rybníku (za dotační titul) vyvézt na ornou půdu. Co vše se z ní stalo (tedy že všechno možné, tedy jen ne orná, posuďte sami…

…a aby to nebylo málo, materiál, jistě samozřejmě, jak káže zákon v případě aplikace na zemědělskou půdu, důkladně zanalyzovaný, sjel sešupem v množství více než malém na sousední terasu dolů. Co teď s tím?
Pikantní a dokonale ironizující obrázek. Cisterna se zahraniční velmi levnou sudovkou vyprazdňuje svůj obsah do sklepa na adrese Žižkovská 1230, 691 02 Velké Bílovice. Modří už vědí.

Vinex umí skýtat zajímavé momenty na focení. Současný (P. Bendl, ODS) a stínový (M Hašek, ČSSD) ministr zemědělství v intimní debatě. Míša dá za chvíli Péťovi pusku.
Vinex ale umí nabídnout i jiná blízká setkání – zde například jinak konkurenti – Františci Šťastný (z Blučiny - Nerez) a Prudík (z Ladné – KOVO Prudík)



Vinař Patrik Staško z Bavor diskutuje na viničním pásákem s Romanem Dvořákem, který tyto troje dodává.

No fuj. Několik let neřezaná vinice společnosti Stará hora VP, s. r. o., která se v areálu vinic  u železničního nadjezdu před Břeclaví, „boxuje“ s vinaři…

…a která zároveň objekty u takto zanedbaných vinic opatřuje těmito legračními cedulemi a má stejné vlastníky jako…

…další z firem profitujících na lačnosti po levných dovozových vínech.

Začátkem března jsem měl tu čest navštívit zapáleného fotografa Oldřicha Malíka z Brušperku. Kromě toho, že je pan Malík nezdolným vypravěčem a mužem mnoha tváří a povolání a talentů, je kromě jiného též synem Rudolfa Malíka, prvního předsedy Ústředního svazu vinařů československých, moravského poslance ve vídeňském parlamentu, jinak též žarošického vinaře, rolníka a hostinského.

Živa a Teodor v dědečkově březnové lyžařské péči


Na přelomu února a března u nás na pár dní pobyl Corey Grawelle, kalifornský počítačový programátor, toho času na faremní potulce Evropou. Skvělý pracant, kytarista a společník zimních večerů! Corey , díky!

Petr Ilgner z Nového Šaldorfa obhlíží vinice z jejich originálního viničního posedu.

Martin Markel, vysokoškolský pedagog va FF MU v Brně a zejména hrdý jaroslavický potomek vinařského rodu a jinak sám vinař.

Jarní pastva našich včelek v Bočkách dopadla výtečně, obzvláště v období květu dřínu. Včelařka Stanislava při kontrole včelstev. Fascinující práce, to včelařství….stavte se ochutnat med BOČKY (dokud je).

Na jaře jsme na pár dní hostili řeckou studentku Vasiliki.

Evelína nám Aprílově porodila 2 kůzlata.

U kůzlat je neuvěřitelné, že doslova pár minut po porodu se sami stavějí na vlastní nohy



Brněnský veletrh TECHAGRO  nabídl i přehlídku veteránů mezi viničními pásáky.

Naše děti jsou moc šikovné. Jak vidno ze snímku, rádi kuchtí. Jsem zvědav, jak dlouho jim to vydrží.

Velikonoce 2012 byly ve znamení dálek. Týden okolo nich jsem strávil na Kavkaze – v Gruzii.


…a Vinařstvím roku se stává…

Pohled z terasy Vinařství Krásná hora do viniční trati Krásná hora. Je úchvatný.

Počátkem května jsem byl pozván do poroty mezinárodní soutěže vín CMB 2012 v Portugalsku. Vzorků tisíce, klobouk dolů před perfektně zvládnutou organizací hodnocení. Letos to samé podujetí zažije Bratislava, CMB je putovní.

Květnový podbočkový slavík a jeho sólo. Hnízdí v těch keřích pravidelně, rok co rok. Jakmile to tam schlamstne developerská hydra, může na zpívání zapomenout. Slavík jeden.
V květnu proběhly Valtické vinné trhy; mikulčický vinař Štěpán Maláník přebírá diplom od nestora VVT Antonína Šťastného

Mádlovi mají v provozu první část jejich nové firmy na zelené louce. Zde sklad – zdá se velký, ale sotva otevřen, Franta už říká, že jim nestačí

Jeden z nejhezčích kostelů na hanáckém Slovácku. Kdo jej pozná a zejména odkud je focen? Správné odpovědi do komentářů, první správně hádající má u nás do konce ledna k vyzvednutí láhev Divého Ryšáka. JO snad už nechá vyhrát i někoho dalšího

V květnu finišovaly přípravné práce výstavy o historii vinařství v areálu mikulovského zámku. Na snímku Bohumil Vurm, člen realizačního týmu


Bočkové včelí video. Není nad bočkový med


Květen také překvapil některé vinice mrazovou podpásovkou. Inu, jsou polohy, kde vinice nejspíš být nikdy neměly.
Závěr května u nás strávili a odpracovali si Jeff a Jamie, strudenti z Kalifornie

24. května se uskutečnila již druhá Valná hromada Svazu vinařů toho roku. Tentokrát skončila již se zvoleným předsedou.

Vinohradníci – účastníci semináře o udržitelném vinohradnictví sledují zkoušku utužení půdy ve vinici popického Gotbergu
Na samý závěr května byla otevřena stálá expozice o historii vinařství. Nebyl to zjevně levný špás, ale pojetí výstavy je vskutku velkorysé a vřele doporučuji její shlédnutí. Zde momentka slavnostího otevíracího přípitku; na snímku zleva: hejtman, realizátor, předseda rady VF, místní vinař a ředitel zámeckého muzea

Cestou zpět z Mikulova jsem byl svědkem kroupové zkázy v Milovicích; zde snímek z vinice u cesty těsně po smršti.

Úvodní červnový víkend sportu v Němčičkách patřil Vinařskému triatlonu

Steven z Nového Mexika po večerech sloužil našim čertíkům jako vděčná hračka
V tu dobu se u nás Steven sešel francouzským párem Daphne+Vincent, kteří přijeli obytným karavanem a s dvěma pejsky, Jazzem a Moonem

ty si lebedí…ještě netuší, co je čeká v listopadu :-)

(dokončení zítra)

Žádné komentáře:

Okomentovat