Prohledat tento blog

2014-02-11

Z degustačních poznámek...

Tak tu máme várku degustačních poznámek z posledního období...

Ex opere operato 2008, červené suché zemské, Dva duby s. r. o., Dolní Kounice
excelentní, hutné, živé, živočičné, animální, pyžmové, má potenciál zrání, po otevření chce dýchat.
Konzumuji první, druhý den, nejlepší je třetí. Čerstvě prázdná nábojnice, duranciový kvas, pečená povidla. Vyvřelina. Vře.
Autor vína mi k němu kdysi napsal, že jde o Svatovavřinecké, které obsahuje 12,5% alkoholu, zbytkový cukr je 2,5 g/l, hrozny byly sklízeny 29.-30.9.2008 při cukernatosti 21 °NM. Rmut nakvášel 2,5 týdne v otevřených kádích. Spontánní kvašení, bez výživy. Zrálo ve starém sudu, od 9.11.2009 pak v keramice. Dne 9.11.2009 bylo zasířeno 40 mg SO2/l. Lahvováno vakuovou plničkou v listopadu 2011. Připraveno bez aditiv (s výjimkou siry) a bez použití čerpadla a filtru.
Cena v době, kdy víno bylo ješětě v prodeji, byla tuším někde kolem 350 Kč, pak šla skokově nahoru. V tomto případě šlo však o dárek...

KOTrČ 2012, ŠSV Polešovice
Víno vlastně nemá pořádné jméno, někde je označováno jako KOTČ, jinde jako KOTrČ. Jde o novošlechtění, které vzniklo na Šlechtitelské stanici vinařské v Polešovicích a to křížením odrůd Košutův hrozen a Tramín červený.
Barvu mělo víno jasně světle žlutou, vůně byla plně buketní, poukazujíce na původ v aromatických odrůdách. Chuť mladistvá, navinulá, zajímavá - víno z Košutova hroznu jsem pil asi jednou či dvakrát, Tramín bych volil asi čistý, tak nevím jaká je prespektiva tohoto šlechtění. Každopádně víno to bylo slušné, ne moje zvyklosti trochu více síry snad.
Ceny bývají v tomto podniku mírné, tady to něco kolem stopadesáti korun tuším.


Sevar 2012 pozdní sběr, ŠSV Polešovice
No když jedu kolem Polešovic, vždycky se snažím zastavit za Zdeňkem Habrovanským - ať už pro sazenice, nebo na kus řeči a nebo koupit flašku dvě vína - ano, je hezké, když i vinaři se mezi sebou podporují tím, že si dají/koupí láhev či více vína (ta druhá varianta je samozřejmě vždy potěšující). Když jsem se vracel z lázní v Luhačovicích, zastavil jsem naslepo, ve firmě se ještě úřadovalo, ale bylo těsně před odchodem, tak jsem vedle prohození pár slov zakoupil na ochutnání popisovaný Sevar a výše zmíněný Kotrč.
Lehce červený odstín evokuje mladíka s pěknou kyselinkou a také to, že bezesporu nepůjde o sířené víno. Vůně ovocitá, svěží, mladistvá - to podobné se objevuje i v chuti, která je poměrně živá, příjemná, ačkoli se nejedná o žádnou "bombu" a rozhodně se na síření nezapomělo, chvilku by se u něj posedět dalo. Za mě dobrý. A stejně doufám, že Mladý Boček bude, až se keře trochu hormonálně srovnají a kořeny prokoření, mnohem lepší. Na 1222 keřů je tam Sevaru 722 bojovníků s akátovými kopími...
Lahvinku jsem si poctivě koupil, vyšla něco kolem stodvaceti korun.

A borec nakonec :-)
Cuvée Veselý-Bočky červené 2012
Druhou únorovou sobotu jsem pohostil exkurzí ve vinicích a ochutnávkou ve sklepě asi tucet sommeliérů z jedné z tuzemských dvou restaurací, které dosud získali hvězdičku jména MICHELIN. A protože se nechutnalo zdaleka jen ze sudu a koštýře, zůstaly i nějaké láhve rozpity a tak jsem měl možnost je zase pár dní pozorovat.
Jde o klasickou směsku z vinic dvou lokalit, kde převažuje Frankovka, dále je zde Svatovavřinecké, Modrý Portugal, stopově též Cabernet Moravia a André. Jde o směsné výsadby hustého sponu a stáří 35-45 let. Hrozny byly sklízeny během dvou dní, po vinicích a měly cukernatosti 23-24 °NM. Vinifikace proběhla i se stopkami, v otevřených dřevěných kádích (350 l) za ručního míchání mestůvkou po dobu cca 14 dní, dokud nepadl matolinový klobouk. Fermentace byla spontánní, neřízená. Po vylisování bylo víno velmi hrubě odkaleno a stočeno bez síření do dubových sudů, kde zrálo rok do další sklizně. Těsně před dalším vinobraním bylo víno gravitačně plněno do lahví.
Doporučený horizont konzumace: 2015-2020
Něco z analytiky: alk. 12,5%, celk. kyseliny 5,4 g/l, těkavé kyseliny 0,75 g/l, SO2 volný/vázaný: 9/33 g/l, zbytkový cukr 0,1 g/l, bezcukerný extrakt: 25,5 g/l, extraktový zbytek 21 g/l, relativní hustota 0,99365

Žádné komentáře:

Okomentovat