Prohledat tento blog

2012-11-01

Něco, co jsem dlouho nepil

Asi v půlce října se mi náhodou dostala do rukou (no ano, byl to dar přímo od výrobce, to si vinaři holt mezi sebou občas dělají...) lahvinka již letošního, tedy z ročníku 2012. Ale ne, nešlo o SM víno, vinař si pohrál. Nu, otevřemež je!



Adjustáž je decentní a typicky jednoduchá, jak je u Mádlových již tradiční - žádné zadní vinětky se sáhodlouhými litaniemi, prostě zákonné údaje a je to. Na jedné jadiné vinětě si tedy přečteme, že výrobcem je Hana Mádlová a sklepmistrem tohoto vína David Mádl. Po krátké debatě s tím, kdo u tohoto vína sice není v popředí, ale stejně tam někde je, s Frantou, o autentičnosti vinařského přístupu se dozvídám, že "Mullerek byl ale s kvasinkami". Což o to, pokud to byly jen ty kvasinky, ale z jiskrnosti vína, které bylo ještě před několika týdny hroznem, nepřestávám kroutit hlavou. Ale co, um technologi!
Co se týče barvy, mám přece jenom asi jiné šablony, ale i tak, barva je dosti nízká. Jistě, barvu skutečně nemá cenu nechat zbytečně řešit, k vínu zejména čicháme a hlavně jej pijeme.
Vůně je velmi výrazná, neskutečně "štavnatá" a přímo vybízí k prvnímu doušku. Jenže, voní takto hrozen milerky? Ne. Toto je arteficiální vůně, ač mistrovsky zvládnuta moderními podpůrnými prostředky současné enologie (hezky si do industriálních zákoutí našeho oboru popíchl kolega dvoudubák zde). Vůni si víno pěkně pevně drží a lze očekávat, že bude jedním z hlavních atributů budoucího marketinkového propojení.
Chuť jde ruku v ruce s vůní - co slibuje, to i dodrží - naivní, milá a bezstarostná teenegerka. Vysmátá, koketující - na větší smysluplnější popovídání to asi nebude. Ano, víno je jistě pitelné, ale až příliš expresivní ve své úvodní části, ale spíše kratší v dochuti. Rozptýlí, rozveselí, ale na větší hloubání nebude. Ostatně, takto i pro tento účel bylo vyrobeno - rychlé vypití, nejlépe do velikonoc.
Snad jen na závěr, jde o moravské zemské víno, je suché, má 12% alkoholu a šarže má číslo 1201.
Cenu neznám, šlo o dar, třeba vzoreko kterém se dá napsat zde.
Víno je to dobré, sice na můj vkus více arteficiální než naturální, ale dobře se pije, šlo o ne nepříjemnou změnu z toho, co u nás doma na stole převládá.

Žádné komentáře:

Okomentovat