Prohledat tento blog

2015-01-04

Review 2014 - část. I


Rok se s rokem sešel a tak se podíváme na ten uběhlý pohledem přes objektiv (či dnes už také displej mobilu) fotoaparátu....z toho co tu už zaznělo a i z toho pro co nebylo místo.
Koncem ledna jsem měl tu čest se účastnit MasterClass Tasting vedené (zleva) Janem Rokytou a Willi Balanjukem a organizované Šárkou a Jindřichem Duškovými. Akce proběhla jako vyvrcholení Prague Wine Week.

Začátkem března jsem jel do Pavlova a kousek od milovických vinic se páslo hejno labutí...

V únoru se u nás zastavil praktikant Kenny z Hongkongu

Lyžařské závody v Němčičkách a bronzový Teodor Stávek

Lyžařské závody a stříbrná a zlatá Živa Stávková

Takže autentická nejsou jen vína, ale i ingredience pro vaši restauraci (mexickou); Salima Brno

Účastníci besedy s rodilým Indem Šríramem, která byla pořádána místní farností

V půlce března jsme měli prohlídku vinic s výjezdním zasedáním u kolegy Zdeňka Vykoukala v Hostěrádkách Rešově. Zprava Ota, Petr, Zdeněk, Petr

Něco pro gurmány-entomofágy: v belgické metropoli jsem neodolal špízu z cherry rajčátek a pražených kobylek

Sevar si letos pospíšil, vyrašil už v první polovině dubna

Jára se Štěpánkem, tatík je věru hrdý

V údolí pod vlekem loni na jaře vznikla další černá skládka stavebního a jiného odpadu (no dobře, převládá zemina). Nebylo za posledních 8 let už dost pokut uložených Obci Němčičky?

Té černé samici v kotci č. 6 chcípl králíček. A tak Živa králíčkovi vystrojila pěkný pohřebíček a uložila jej do pěkného hrobečku

Dubnový žír housenkami na švestkách, duranciích a jabloních byl naprosto fatální. 2014 to bylo bez těchto výše uvedených druhů.

Ve vinici mi roste mezi jinými bylinami v meziřadí mrkev. Je to dobrá příruční svačina viničního dělníka

Jak už vyplynulo výše, přelom dubna a května jsem strávil v Bruselu. Světoznámou dominantu Atomium netřeba snad představovat.

Bruselské panoráma - tradiční zástavba městkých domů i výškové budovy moderních administrativních sídel

Belgická piva opravdu můžu...

Mezi degustačními seancemi Concours Mondial Bruxelles jsem zvládl i podvečerní harfový koncert v místním klubu alternativní scény

Sídlo Evropské komise. O nás, bez nás. 

I tohle je ukázka pokračující invaze islámu Evropou...

Ochutnali jste už někdy čerstvé oddenky pýru? Že ne? Chyba, silně doporučuji - výtečné osvěžení během práce na poli, jsou štavnaté a navinule nasládlé. Uvádí se i výroba pálenky z pýru....nezkoušel jsem.

20. května byla odrůda Baco noir už v květu

Na festivalu v Poděbradech jsem uvítal i marketinkovou výpomoc od fanoušků Špiglů a Bočků, kteří si nechali na záda vylepit obří viněty a obcházeli tak i stánky konkurence...působivé

Na festivalu v Praze jsem potkal sommeliéra z Café Savoy pana Pěničku. Oslovilo jej cuvée Špigle-Bočky 2012, které od té doby odebírá k nim do restaurantu

Nasťa z Kazachstánu a Luzia z Německa si po parném dni ve vinicích a polích dopřávají jednu plzničku...

Dvojité selfies během cesty z jedné lokality do druhé: Luzia a Nasťa

Víte, že Š-fabia má tři řady sedadel? Uprostřed Pablo ze Španělska

Seno, seno a zase seno...ó, jak vonělo!

Babišovi ocasi ze společnosti NAVOS vyjíždějí z evropsky významné lokality NATURA 2000 Velký Kuntínov, tedy z lesa, kam ani neměli vjíždět, a uhánějí na polní cesty, aby je jako každý rok v červnu zprasili navážkou asfaltového recyklátu. Zajímal by mě původ takového neřádu.

Náš tým na exkurzi u kolegů Hulatových, zleva: Pablo, Sasha (z Berlína), Nasťa, RS, Luzia a Stanislava (s Josefem v břiše)

Včelařskýv Bočkách workshop

Nasťu zaujalo zátkování lahví s Divým Ryšákem 2013

Dotace zněla na REVITALIZACI, ale ona je to v podstatě DEVITALIZACE. Před akcí zde v korytu potoka z Němčiček do Bořetic hnízdili v křovinách a houštinách slavíci (a květen-červen nádherně po nocích zpívali), po drahém dotačním zásahu zde bude VELKÝ KULOVÝ. Pár pěkných bouřek a koryto se srovná jak potřebuje.

Kontrola ovísku...krásně rostl...než jej podupali agrotecoví vagabundi a ožrala přemnožená srnčí zvěř

Vyrazli jsme taky v jeden pěkný červnový večer na stavění máje do Boleradic, ale hned po příjezdu jsme byli odchyceni strýcem Šlancarem, který nás pořádně sklepem protáhl....aj, takže pod májú se teho moc nenazpívalo.

Tak si představte, že přijdete do vinohradu a přes branku jsou nataženy pásky, dokonce i v řádkách, završeno cedulemi ZAKÁZANÝ PROSTOR apod.

I zde bez povolení vstoupili motošašci z Agrotecu a neoprávněně na mém pozemku innstalovali jakési zábrany. Skandální. Nevídané.

Tady už jsem se nasral. Patnáct metrů v poli zatloukli cedule, cestička ovsem vyšlapaná, klasy do země zadupané...cedule samozřejmě okamžitě letěly vzduchem, do jedné, a bude to tak i další roky :-) fascinující je, že zemědělci jsou pro koncern Agrotec vlastně zákazníky...Nebetyčná arogance.

A každá rally se musí fanouškovsky řádně oslavit! Ta drzá a arogantní verbež nocuje u vinic a v lesích, chodí konat potřeby do meziřadí mezi vaše révové keře a na úvratích se pak válí zbytky pyrotechnických radovánek, ohniště jiných odpadků.

(dokončení - druhé pololetí 2014 - bude zítra)

Žádné komentáře:

Okomentovat