Prohledat tento blog

2014-12-13

Představujeme....Tramínový výběrek 2013




Dnes jsem pracoval na popisech nově zaváděných vín z ročníku 2013. Seznamte se s Tramínovým výběrkem (a nevíte-li čím potěšit k vánocům svého blízkého/známého vínomilce, Tramínový výběrek 2013 může být zajímavá alternativa):
Tramínové keře pěstujeme ve vinicích v trati Bočky, Veselý a Novosády a vždy končily ve směsném vínu z těchto jednotlivých vinic. Odedávna jsem ale skrytě toužil si udělat aspoň demižon nějaké tramínové esence. V roce 2011 jsem připravil svůj první Tramínový výběrek, který se setkal s velkým ohlasem.  A tak i v ročníku 2013 jsme doslova vyzobali hrozny této odrůdy z jednotlivých vinic a připravil jako samostatné jednoodrůdové víno. Pěkně vyzrálé hrozny jsme tradičně pošlapali a nechali v otevřené kádi spontánně fermentovat a následně macerovat, celkově přibližně 3 týdny. Poté šla ona omamně vonící drť na lis; mladé víno sytě pomerančové barvy pak putovalo po velmi lehkém a rychlém odkalení do akátového soudku, kde zrálo bezmála 8 měsíců, poté dozrávalo ve skleněných demižonech. Nesířené a bez čiření či filtrace šlo pak létě 2014 do lahví.

Barva je hluboce jantarová, s mírnou opalescencí; víno nemá jiskru, což mu po zapojení následných smyslů zcela odpustíte: ve vůni silně atakuje zavadající okvětní plátek růže, ve chuti a zejména nosohltanu přechází až do plnotučnosti, víno tohoto typu, doslova tramínová esence, by se dalo prakticky krájet. Jde o komplexní, noblesní tramín, který má veliký potenciál zrání. Doporučený horizont konzumace: 2014-2030.
Něco z analytických hodnot: alk. 14%, S02 volný/celkový: 6/29, zbytkový cukr: 0,8 g/l, bezcukerný extrakt: 24,9 g/l, celkové kyseliny: 4,9 g/l.
Jedná se o víno nečiřené a nefiltrované, případný sediment není jakosti na závadu – obsahuje soli kyseliny vinné, případně termolabilní bílkoviny. Doporučujeme 1-2 dny před konzumací postavit lahev do svislé polohy, po otevření dekantovat do karafy a z ní podávat. Depot lze pak s úspěchem použít v gastronomii…
Tramínový výběrek máme k odběru doma a nebo pak přes e-shop www.vino3.cz
Fota lahví F. Štěpančík, www.stepancik.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat