Prohledat tento blog

2014-04-12

Právě jsem se vrátil z Veselých...aneb Melolontha melolontha

V posledních dnesch se v řadách vinařské veřejnosti poněkud se panikaří ohledně žíru oček píďalkou různorožce trnkového. Včera jsem obdržel fotografie v noční vinici nasbíraných housenek, které ukazují na osenici - ta by nejspíše již vyžírala narašené letorosty. Zdržel jsem jsem v podvečer ve vinicích v trati Veselý poněkud déle a s umělým světlem se jal zkoumat noční život viniční po stránce škůdců hmyzích. Housenky osenic jsem nenašel (možná hledal málo a špatně), píďalky různorožce trnkového v průběhu cca 10 minutového hledání jen 3.
Už byla téměř tma, z okolních vinic bylo slyšet takové cinkání o dráty jakoby. Stále jsem, nevěděl co by to mohlo být, tak jsem se přikrčil a ejhle - chrousti! Lítají mezi řádky, a mě nyní dochází, co mohl být ten žír na listech již vyrašených letorostů. Prostý chroust. A že jsem je léta neviděl - před pár lety to bylo pár kusů ve vinici Špigle, ale taková hejna...no beztak už je to více jak třicet let. No, takže pokud se takto lokálně rojí, to se máme na co těšit. No a nyní se naskýtá otázka - jak proti nic? Svého času zasílal do redakce VO své každoroční aktuální příspěvky na téma chroustů Ing. Antonín Muška. Je tomu již více než 10 let a tehdejší vedení vydavatele nebylo těmto praktickým a důležitým radám nakloněno a po pár odmítnutích, která jsem osobně několikrát rozporoval a oponoval jim, se na VO pan Muška vykašlal a posílal chroustí předpovědi pro vinohradníky do jiných časopisů. Inu, vinařská politika.
Ona je to zapeklitá věc s tím žeroucím hmyzem. Sice byla mírná zima, takže určitý nadpočetný výskyt se dal čekat, je tu ale další hypotéza - ubývá ptactva, snižuje se diverzita biotopů (i vinic) a těmto hmyzím škůdcům tak klesá počet přirozených nepřátel, který by jejich stavy udržoval v rozumných mezích. Všiml jsem si také jedné věci - nejmasovější letošní žír oček je v těch vinicích, kde jiné roky prakticky nebyl. Tam, kde je v menší míře každoročně a nikdy jsem proti tomu nějak chemicky nebojoval, byl i letos, ale v menším množství. Že by již vypěstovaná domobrana?

2 komentáře:

  1. včera jsem byl na své vinici (sázet darované Petit Arvigne), žádného požeru jsem si zatím nevšiml (o housencí panice jsem si přečetl až večer). Ale k tomu Muškovi: mně teda ty jeho články spíš hnuly žlučí. Obyčejně končily v tomto duchu: "No, jak bojovat s chroustem? Dřív se mohlo stříkat aspoň touhle sračkou, ta je teď oficiálně zakázaná, ale nezoufejte, ten přípravek má certifikaci aspoň na lesní dřeviny." čili jasný návod: Jděte do lesnického obchodu, řekněte, že to potřebujete na lesní stromky a zkropte vinici, nikdo na to nepřijde, protože zdejší děravý systém kontrol je k ničemu. A tohle když vyjde ve Vinařském obzoru...tak ve mně vařila krev. p.j.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. musím oponovat, v tomto duchu to tak snad vyšlo 2x, jinak to tak drastické nebylo. Ale z hlediska ostatních témat to až tak hrozně nevybočovalo :-) přece

      Vymazat