Prohledat tento blog

2014-04-17

Cyrilek aj Metúd sa v hrobě obracajů

Hrdý název VELIGRAD nese řada litrovek s víny slovenskými, na která jsem narazil při akutním a rychlém nákupu na cestě do sklepa ve večerce provozované spoluobčany vietnamské národnosti (ironie osudu  - bývalá bořetická prodejna vinařských potřeb).
Co se dá pořídit za 44,90 v litrové láhvi? Dobře, kdesi razítkem je malým písmem uvedeno, že původ je slovenský. Jenže si těžko dokáži představit toho slovenského vinohradníka, který by vyprodukoval tak levný hrozne, že víno z něj bude stát v litrovce na pultě maloobchodu v sousední zemi 44,90 Kč vč. DPH 21%.

Chardonnay, Muller.Thurgau, Merlot...i Pinot Gris. Cyrilek aj Metoš by se divili...

Víno Slovácko s. r. .o. se sídlem v Uherském Hradišti. Ekonomičtí kouzelníci. Odvahu si lahvinku zakoupit na senzorický test jsem neměl.

Vše se globalizuje...i když kdesi jsem četl, že letošní anexí/osamostatněním Krymu globalizace končí...nicméně v obchodě ve vinařské obci na Velkopavlovicku najdete láhev s verbířem na vinětě (turista si řekne že jde jistě o místní produkt s folklórními motivy), jenže uvnitř je Maďarsko....a vpravo zase flaška od klokanů....a vlevo milerka kdovíodkud. Že by Kamčatka? Ural? Např. ve Francii by to bylo něco nevídaného - sebemenší obchůdek v sebemenším zapadákově má místní produkty regionálního významu samozřejmě v nabídce, v tomto případě víno.

Žádné komentáře:

Okomentovat