Prohledat tento blog

2014-02-03

Tolik nových vinařství



Jistě, je dobře, že stále vznikají nové vinařské firmy. Někdy však už názvy, zainteresované osoby či veřejně dostupné informace mohou vznést mnoho dotazů kolem. No uvažte, že existuje kupříkladu taková společnost Vinařství Barborka Velké Pavlovice s.r.o., která má dle obchodního rejstříku sídlo na adrese Traťová 574/1, Horní Heršpice, 619 00 Brno. Na tom by nebylo nic zvláštního, nakonec i to, že jejími jednateli jsou Pavel Holešínský ze Šardic a Zdeněk Kudrna z Prahy, je v pořádku. Společníky jsou zde Buda-Mont s. r. o. a Neoklas a. s. Šardice. Nejpodivnější ale na tom je, že v názvu firmy má VELKÉ PAVLOVICE, aniž tam má sídlo či nějakou souvztažnost. Ze záznamů o kontrolách SZPI jsou veřejnosti známi dobře.
Podobnou zvláštností je například firma VINAŘSTVÍ Velké Bílovice s.r.o., která koupila areál bývalého Vinopolu, kde nyní i sídlí. Ale jaké Velké Bílovice, když se to tam hemží kamiony zejména se zahraničním vínem. Proč si nechají místní kazit jméno? Že někteří stávají taky občas ve frontě na čerstvý materiál? Inu, nekupte to za ty peníze. A o víkendu už jsou otevřené sklepy s moravským vínečkem. Známé jsou také často po sklepech drobných vinařů a nebo elektronicky rozesílané nabídky z Mutěnic. Profesor Václav Švejcar, který odešel na vinici Páně v roce 2006, by se velmi rozčiloval, kdyby zažil tyto poměry. Zrovna onehdy jsem našel při úklidu před sklepem v hlíně a listí jednu takovou mutěnskou zapadlou letákovou nabídku ze září na burčáky (správně dle legislativy samozřejmě částečně zkvašené mošty) s odrůdovým rozlišením. Společnost Vinařství Mutěnice s. r. o. nabízí vinařům dodávky levných zahraničních cisternových vín za takové ceny, že i kvůli tomu pustnou všechny ty viniční stráně dříve slovutných tratí, kde se v potu tváře doloval ten tekutý poklad našich předků. Ve vlastnické struktuře firmy Vinařství Mutěnice s. r. o. je možno veřejně dostupnými zdroji dohledat pražskou firmu TOTAL IMPORT a menšinového vlastníka Marii Jagošovou (rok narození 1994!) z Mutěnic. Total Import ukazuje pak na tuto vlastnickou strukturu: 1/3 Jindřich Robek z Mutěnic (zároveň jednatel T.I. i V. M.), 1/3 Radimir Šlivjič (Srbsko asi) a společnost FPD Corporation CZ z Prahy. Co se týče posledně uvedené, je to neméně zajímavé –statutárními zástupci jsou Mutěňák Tomáš Šupa (narozen 1977), Marek Prekop z Bratislavy (nar. 1983) a Eva Pavlechová z Prahy (nar. 1984), v dozorčí radě pak slovenský trojlístek Anton Siekel (Bratislava), Jozef Chovanec (Žilina) a Roman Teťák (Nižná). Co se týče vlastnické struktury či věřitelů, tak ta směřuje do zahraničí – najdeme ve výpisu z obchodního rejstříku linky do Lucemburska (THE CIRCLE INVESTMENT GROUP HOLDINGS SAH), na Kypr (ALEYTA HOLDING LIMITED), do Velké Británie (RIVIERA HOLDINGS INVESTMENTS LIMITED; LAURENCE AND PARTNERS LIMITED; STRATONI LIMITED) či na Slovensko (EXCHANGE PLAN s. r. o.) a něco napovídá, že jde o ostřílené obchodníky s pohledávkami a s nemovitostmi.
Svahy viničních hor pustnou, nakonec hrozny pro výrobu vína už brzy nebudou třeba...

Státní zemědělské a potravinářské inspekci nebude neznámá ani dvojice šohajů Petr Šrámek (Velké Bílovice) a Božetěch Dolník (Zádvěřice-Raková). Kluci se loni rozjeli a z veřejně dostupných zdrojů je zajímavá jejich akvizice a založení hned několika společností s ručením omezeným (2012-2013): LP WINE s. r. o. (Velké Bílovice-Svárov), Bulk Wine Trade s .r. o. (Strachotín), Vinařství Strachotín s. r. o. (Strachotín) a Vinařství Zaječí s. r. o. (Velké Bílovice- Svárov). Jeden z posledních záznamů webu Potraviny na pranýři informuje o tom, že 12. 11. 2013 byly odebrány vzorky vína společnosti Bulk Wine Trade a byla zjištěna přítomnost syntetického barviva – patentní modři. A to je nepovolený enologický postup. Hoši, kurňa!
To BM VINI s. r. o. z Polešovic jsou vepředu. Našli jim ve víně, poeticky nazvaném PAVLA (ne, opravdu za tím nehledejte Pálavu!), stopy po maltoze (disacharid a meziprodukt štěpení škrobu – tedy blíží se doba kdy ENOLOGOVÉ nebudou potřebovat pro tvorbu vína hrozny, ale postačí turkyň z maďarských plání a nebo pšenka z úrodných ukrajinských černozemí či herteple kdovíodkud), přídavek syntetického glycerolu (FRIDEX po x-té) a aspartam (cukr je drahý). Společníci a jednatelé, poměrně mladí lidé, František Moric (r. narození 1985) a Veronika Berková (r. n. 1987), se fakt vyznají. Doma řezali je málo...no nicméně jistě půjde o propojení se starou známou společností VINOP a. s. z Polešovic, kterou na sklonku 90. let založil František Moric (zřejmě v tomto případě senior). Slečna Berková pak dokonce asi vinaří i sama na sebe, protože ve dvou negativních nálezech SZPI funguje její jméno jako jeden z článků řetězce také.
W.S.Drinks z Kutnohorska sice není úplným nováčkem, ale loni kompletně obměnila představenstvo a v několika negativních nálezech SZPI je také pečená-vařená. Např. v jednom z posledních zjištění byl zmíněn glycerol...a to ani nebyla pořádná zima, že se tak sichrovali, aby jim to víno třeba po cestě někde nezamrzlo.
A opět se podívejme do Velkých Pavlovic, kde sídlí společnost s ručením omezeným Vinařství Noemi. Jejím jednatelem a společníkem je Pavel Straka z Brna. Působí na trhu krátce, ale už si stihla pořídit medailonek na pranýři.

Ale nejsou to jen anonymní a všelijak nahonem a na chvíli zakládané společnosti, kdo dělá tuzemskému vinařství ostudu. Je tu pár výtečníků, kteří se poměrně často v hledáčku kontrol, zejména těch se zjištěním nepravosti, objevují také. Například Zlatý hrozen, s. r. o., společnost mající stejné zázemí jako LIVI Dubňany, až by se člověk i domníval, že jde o tentýž podnik. A přitom LIVI se účastní mezinárodních soutěží, vozí medaile, je možno zahlédnout v Salonu vín, podobně jako Tomáše Krista z Milotic, který se v Potravinách na pranýři ocitl také, tuším kvůli glycerolu ve víně...(a já myslel, že ten se do vína nesmí přidávat, Kriste pane na nebi!)
Samostatnou kapitolou jsou padělaná, a troufám si říct, až zdraví nebezpečná vína, která mají anonymního výrobce, přičemž bývají nápadně často nalezena v prodejnách, kde majitel nese jména asijského původu, jako např. Phuc Le Doan, Thi Minh Phan a nebo takový Thi Thu Ha Le. Samá syntetická barviva, ochucovadla a stopy po tom, že tekutina hrozny viděla leda tak v regálu v sámošce ty stolní z JAR.
Ale pro teď dost hudrování. Budeme v této tématice pokračovat někdy příště, zase třeba přibudou noví hrdinové.


7 komentářů:

  1. Zrovna nedávno jsem si takhle proklikával vlastnické struktury kvůli Bulk Wine a nestačil se divit. Jojo, tohle už není žádná malá hra pár podvodníčků, ale v podstatě organizovaná mafie. Ještě to bude "zábava"...
    (BTW část článku máš špatným fontem...)

    OdpovědětVymazat
  2. Ten narustajici rozsah je desivy, diky a pripomenuti. Jen technicka, glycerol neni ve Fidexu, tam je ethylenglykol.
    Alles

    OdpovědětVymazat
  3. Doma řezali je málo...no nicméně jistě půjde o propojení se starou známou společností VINOP a. s. z Polešovic, kterou na sklonku 90. let založil František Moric (zřejmě v tomto případě senior). Slečna Berková pak dokonce asi vinaří i sama na sebe, protože ve dvou negativních nálezech SZPI funguje její jméno jako jeden z článků řetězce také.
    W.S.Drinks z Kutnohorska sice není úplným nováčkem, ale loni kompletně obměnila představenstvo a v negativních nálezech SZPI je pečená-vařená. Např. v jednom z posledních zjištění byl zmíněn glycerol...a to ani nebyla pořádná zima, že se tak sichrovali, aby jim to víno třeba po cestě někde nezamrzlo.
    A opět se podívejme do Velkých Pavlovic, kde sídlí společnost s ručením omezeným Vinařství Noemi. Jejím jednatelem a společníkem je Pavel Straka z Brna

    OdpovědětVymazat
  4. No, konečně jména a ne jen plané proklamace! Díky!

    OdpovědětVymazat
  5. Pak se divte, že moravskému vínu se každý obloukem vyhne.

    OdpovědětVymazat
  6. Koupil jsem si v Tescu levné víno Barborka s.r.o Velké Pavlovice, a to Frankovka modrá a byl to pro mě šok - sídlo Brno. Jde o klamání spotřebitele, po ochutnání jsem se zhrozil, že jde o víno je ze Slovenska a pánové v Brně i Praze svou klamavou reklamou, zneužití názvu obce Velké Pavlovice. Jsem z vedlejší obce, takže jsem na víně vyrostl, takže mohu posoudit o jakou kvalitu vína jde. Je mě líto, že jsem to nepoznal dříve, abych se mohl přihlásit do pořadu "Máte slovo" s paní Jílkovou. Dávám podnět ČOI, aby ověřila tok patoků a zneužití názvu obce se kterou s.r.o nemá nic společného. Mohu jenom doporučit, aby víno Barborky se nekupovalo. Sutos

    OdpovědětVymazat
  7. Ještě bych doplnil, že Vinařství Strachotín svá vína přetáčí cca 300 metrů před Šakvicemi, Strachotín je mnohem dál ...

    OdpovědětVymazat