Prohledat tento blog

2014-01-30

Za tvarůžkovými zákusky do Loštic

tvarůžková korunka, loštický šáteček, vdolek, kremrole, řez...
S Poštulkovými (otec, matka a dcery) z Loštic se znám od loňského léta, kdy k nám přijeli na jednu z vinařských veselic, co jsme pořádali ve vinici v Bočkách. Naše autentická vína a vůbec systém hospodaření je zaujaly a při delší rozpravě jsme došli na téma jejich podniku - v malém městečku Loštice, které je věhlasné místní produkcí olomouckých syrečků a je situováno asi 20 kilometrů od Olomouce směrem na Hradec Králové, před pár lety otevřeli podnik založený na místní tradici, výborném nápadu a plném nasazení týmu zapálených lidí: TVARŮŽKOVOU CUKRÁRNU.
Minulý týden jsem jel okolo po cestě na prezentaci vín a tak jsem se ohlásil a loštický unikát navštívil. Jistě, vezl jsem i objednaná vína a jak je slušností, vezl i zpět nakoupené vzorky laskomin. Prvně jsem si myslel, že obšťastním širší příbuzenstvo, jenže stala se věc nemilá, já to nevydržel a první ochutnání proběhlo již za jízdy někde na dálnici před Olomoucí. Dobroty byly natolik dobré, že na předsevzetí přerozdělení se jaksi zapomělo a krabička s laskominami již neopustila náš dům. Tvarůžkové zákusky, přestože vypadají jako sladká varianta, jsou slané a výborně doprovází některá vína a samozřejmě pivo. Kombinací exituje mnoho a Poštulci se zkušeností a invencí, ale citlivě, vytvářejí další a další receptury.
Mimochodem, Poštulci získali několik ocenění - jednak za samotné syrečkové speciality, ale v soutěžích typu Živnostník roku apod.
Jestli pojedete okolo, určitě se stavte, vřele doporučuji.

Žádné komentáře:

Okomentovat