Prohledat tento blog

2014-01-27

Důležité dny pro vinaře v roce 2014 čili VÝSEVNÍ DNY 2014 podruhé

Navazuji tímto textem na příspěvek z 12. ledna t. r. na téma důležitých dnů pro zemědělce z hlediska přírodních rytmů, protože již zejména kvůli zimnímu řezu není možnost odkladu; tentokrát se na nejbližší období podíváme očima vinaře.

Stále se setkávám s úsměvy, ba i posměšky, když hovořím o biodynamické tématice. Můj vnitřní úsměv k mnohým pošklebkům je ale nedozírný, protože má důvěra v tyto věci je postavena na komplexní zkušenosti. Cesta, kterou již drahně let ve svém vinaření kráčím, není lehká, někdy je horko a zapotím se, jindy je zima a klepu kosu. Cíl je často v mlze, jindy není vidět díky ozáření sluncesvitem. Ale výsledky, za ty jsem rád, ty potěší.
To, že se na věci, praktické detaily a věci okolo ptá čím dál více nejen vinařů (malých, středních, ale i větších), velmi povzbuzuje. A vůbec nevadí, že někteří z nich to mají jen jako marketinkovou zástěrku. Však čas ukáže...že věci fungují a to jde, o kultivaci oboru.
Proč nevěřit ve vliv měsíce na jednu rostlinu révy, když zcela prokazatelně díky existenci přílivu a odlivu hýbe s oceány a má vliv na člověka? Někdy mám při úplňku stavy, které jsou srovnatelné s práskem kvalitního jointa (předesílám, že THC jsem léta nepozřel, beztak je tomu víc než 10 let...). A věřím, že podobně jsou pod vlivem vesmírných dějů i mé révové keře, ostatně, několikrát se mi svěřovali, že...
...ale dost už, všechno bych hned vykecal. Teď trochu vážně.

Řez révy

LEDEN: leden už jsme prošvihli, ale alespoň retrospektivně zmínka vyjde pravděpodobně v lednovém Vinařském obzoru.
ÚNOR: pro řez révy vinné se jeví jako vhodné období od 9. 2. 18 hod. do 24. 2. 5 hod. Úplně nejvhodnější z tohoto období jsou květové a plodové dny (10. 2. 7:00 - 12. 2. 15:00, 14. 2. 10:00 – 15. 2. 23:00, 16. 2. 16:00-17. 2. 7:00, 20. 2. 23:00 – 21. 2. 21:00, 22. 2. 2:00-7:00)
BŘEZEN: I v březnu se můžeme řídit pro potřeby zimního řezu obdobím vhodnějším pro tento úkon a to je 10. 3. 5:00 – 23. 3. 6:00. Také zde platí doporučení volit květové a plodové dny.

Výsadba a podsadba vinic

Tyto práce se odehrávají povětšinou v dubnu a květnu. Zde jsou nejvhodnější tato období:
5. 4. 12:00 – 17. 3. 24:00 a dále 2. 5. 20 hod. – 16. 5. 21:00 + 30. 5. 6:00 – 31. 5. 24:00.

Otvírání lahví
Jistý vliv na senzorický profil vína připraveného od počátku (tedy již ve vinici) podle biodynamických principů má i termín otevření lahví. Pokud víno otevřeme v období tzv. kořenových dní, víno může působit disharmonicky a uzavřeně. Listové dny se podílí na nevýraznosti až neutrálnosti těchto přírodních vín. Je ověřeno, že optimálním obdobím pro otvírání lahví jsou květové dny (víno ožije, rozkvete jeho kytka, buket), plodové dny jsou pak také dobré, oproti květovému je ale mírně potlačena živost vína (víno se ukazuje plnějším, korpulentním, někdy elegantnějším). Rozdělení dnů na plodové, listové, kořenové a květové je uvedeno v popisované publikaci.

Podle přírodních rytmů se doporučují provádět i další operace ve vinici či ve sklepě, za všechny snad jmenujme odebírání tažňů na očka pro štěpování, osečkování letorostů, stáčení vína nebo lahvování, ale to je na samostatné pojednání.

Zájemci si mohou podrobnější informace i k ostatním zemědělským plodinám a kulturám zjistit v publikaci Výsevní dny 2014 podle Marie Thunové, která je k zakoupení v e-shopu na www.vinarskyobzor.cz a nebo osobně přímo v kanceláři Svazu vinařů (www.svcr.cz).

Doporučené zdroje dalších informací:
- publikace Výsevní dny 2014
- http://www.dva-duby.cz/kalendar
- osobní zkušenost autora (konzultace možno telefonicky, mailem či osobně - kontakt naleznete na hlavní stránce blogu)

Žádné komentáře:

Okomentovat