Prohledat tento blog

2016-05-12

Errata k "Postřikový plán 2016" od společnosti BS-vinařské potřeby

Měl jsem dnes zastávku ve Vel. Bílovicích ve velkoobchodu BS-vinařské potřeby ohledně analytických rozborů mladých vín zrajích v sudu. Při odchodu jsem pro zajímavost pobral nějaké aktuální firemní letáčky a katalogy, mezi nimi i "Postřikový plán 2016".

Doma jsem se začetl a překvapila mě jedna věc. Od loňska není po lobbistickém tlaku agrochemické korporace BAYER v evropských bruselských institucích povolen pro užívání v ekologickém zemědělství přípravek ALGINURE, který je vyroben na bázi extraktu z mořských řas, a který byl hojně a úspěšně používán desítkami, možná i stovkami tuzemských vinohradníků.



Přesto je uveden v plánu postřiků na letošní rok v režimu BIO ve zmíněných propagačních materiálech BS-vinařské potřeby. Asi se jedná o neúmyslné přehlédnutí, omyl možná způsobený tím, že leták byl tištěn už s předstihem a před odejmutím licence pro Alginure (někdy v zimě). To ale mohlo být opraveno přelepením, zaškrtnutím nebo prostě jiným upozorněním v materiálu, který je volně rozebírám nic netušícími zákazníky. Vždy se najde někdo, kdo informaci o tom, že Alginure se již nesmí používat (jeho nalezení v ekologickém produktu je tvrdě sankcionováno, a to i přesto, že se nejedná o žádnou tvrdou chemii, která je hojně používána v intergované produkci a to v 90-ti % vinic), nemusí mít a pokud by se řídil informacemi v Postřikovém plánu 2016, mohl by v případě kontroly tvrdě narazit. Umístění Alginure do sekce "výživa" je málo platné, nesmí se používat ani jako hnojivo.


Jistě není pozdě na umístění errata do zbylého nákladu letáku a na rozšíření informace mezi zákazníky BS-vinařské potřeby, že došlo k omylu a aby Alginure, které je jinak běžně v prodeji, ekologičtí pěstitelé již nepoužívali.
Takže kolegové certifikovaní biovinaři, pozor, Alginure od letoška již ne!

5 komentářů:

  1. ...a neměl by tuto informaci rozeslat prodejce (distributor) svým odběratelům?
    Pavel K

    OdpovědětVymazat
  2. To by mě zajímalo, jak chtějí zjistit ve výsledném produktu jeho použití, když je Alginure založený na přírodních extraktech a analytické metody jsou nastavené na hledání stop "tvrdé chemie". To zase soudruzi z EU ve své nevyzpitatelné moudrosti něco vymysleli:-D
    André

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dotazoval jsem se a dozvěděl jsem se, že fosfonáty, obsažené mimo jiné v Alginure, jsou velmi snadno detekovatelné, v podstatě málem v polních podmínkách (prý když by se to přehnalo, tak jak lakmusovým papírkem...)..a štvanice je MADE IN BAYER alias jeden z potomků IG Farben

      Vymazat
  3. já furt nějak nechápu, proč byl oficiálně zakázán - co konkrétně Bayeru přišlo na alginuru škodlivé? Obsahuje nějaký jedy? Nebo jeho účinek není dostatečně vědecky prokázán? Jak to bylo zdůvodněno? Nemůžu to nikde vygooglit.
    p.j.

    OdpovědětVymazat