Prohledat tento blog

2016-05-11

DRAČKA

To vám jedu takhle za kozama. No podojit je, jak jinak. Měli jsme je tehdy pod Nosperky, to je tam co je přírodní rezervace, velice jim to tam svědčí. Zastavím a vidím, že kousek v lese je u svých úlú místní včelař pan Sláma. Tak jsem zašel mezi dříny a bezy a trochu jsme poklábosili. Pan Sláma měnil úly, počínal si obklopen stovkami bzučilek sebejistě, bez zaváhání a bez kukly či jiných oblečků. Prostě frajer. Tak jsme povídali, okukoval jsem jeho včelařský grify a obhlížel úly obklopující terén.
Prostě to tam leželo na pařezu
A hle, nedaleko stojící pařez obklopovalo několik cihel, rozmístěných v pravidelném geometrickém útvaru. Říkám si, co tu dělají pár desítek metrů v lese ty cihly. "Díváš se na ty cihly?", optává se Vojtěch Sláma. "No ano", odvěťuji, "kde se tu vzaly ty cihly? Nakonec vypadají, že polovinu z nich usadil do země někdo cíleně". Vysvětlení je krátké a výstižné. "No ty cihly budeš třeba ty a nebo tvoje žena, když byste sem na toto místo někdy stěhovali včely, potřebovat - vyhraničují geopatogenní zónu, včelám totiž tato místa prosívají".
Na pařezu ležel také podivný předmět evokující nějaký ruční nástroj, který léta tlel v zemi, až dřevěné topůrko zcela vyhnilo. Evidentně ještě ručně kovaný a podle hran kdysi dávno notně opotřebovaný.


 Nějakou chvíli jsem si jej otáčel v ruce a pak se včelaře otázal, zda je to jeho a náležící nějak k včelařským potřebám. "Ale kdepak", odvětil p. Sláma, "to tu našli, když čistili lesní cestu. A jestlipak víš co to je tento starodávný nástroj? Že ne? Je to dračka.




Používalo se to při opravách a renovacích hliněných omítek kotovicových staveb - domů i presúzú. Omítka se občas odlpovala tak bylo nutné je vyspravit. Dračka měla delší dřevěnou násadu, díky které dosáhli na stěnu výše. Oprýskanou omítku prvně oškrabali a pak ji dračkou roztírali a uhlazovali. Tento kus měl původně mnohem širší okraje, je evidentně hodně opotřebovaný."


Tak pracovat s dračkou jsem už nikoho nezažil. Pan Sláma si její používání ještě pamatuje. Dokonce svého času ji používal při rekonstrukci svého sklepa.
Takže dračka :-) seznamte se.

Žádné komentáře:

Okomentovat