Prohledat tento blog

2015-08-02

Jak to bude ten příští (prodloužený) víkend aneb Festival autentických vín čili Dny otevřených lahví

Asi nejvýznamnější z prezentačních aktivit roku se nezadržitelně blíží. Ano, příští sobota, 8. srpen 2015, bude středobodem několikadenního svátku autentických vín na Moravě. Na základě nemála ohlasů z let minulých jsme se v našem vinařském spolku Autentisté rozhodli soustředit sobotní degustační radovánky na jedno místo, kde budou moci naši příznivci kontinuálně, bez nutných přesunů mezi dědinami, požívat jeden naturální mok za druhým a mezi tím se posilovat chutnými krměmi.

Sobotní rozsáhlá degustace nabídky vín z celkem deseti vinařství se uskuteční v boleradickém sklepním areálu Tihelňa (GPS a mapa). Začneme ode dvou odpoledne a předpokládáme, že nalévat by se mělo vzhledem k umístění v humnech obytných domů, přestat v deset večer. Podrobnější pozvánka na sobotní akci s uvedením zúčastněných vinařů je ZDE.
Vinaři z našeho spolku mají také i páteční odpolední program (též viz pozvánka), neděle je pak na individuální dohodě (předpokládám že až odpoledne, neboť dopoledne budeme likvidovat ten výbuch v Tihelňi).
My v Němčičkách to máme následovně:
ČTVRTEK 6. srpna 2015: uvědomil jsem si, že jsem za minulá léta nakupil pěknou řádku zajímavých vín nejenom od tuzemských kolegů, ale i ze zahraničí a nějak se mi z nich posledních cca 7 let nechtělo lézt zejména do Ryzlinků a nebo ročníků 1997 a 1999, takže čtvrteční večer se odehraje u nás doma na dvoře a budeme zkoumat nazrálost cca 15 vzorků se zaměřením buďto na Ryzlinky a nebo jeden z těch zmněných 90´´s ročníků - sledujte to tu, podrobnosti napíšu zítra či pozítří! Domnívám se, že většina z účastníků naší sobotní akce bude na Moravě beztak již od pátku, takže přijet o den dřívě, tedy ve čtvrtek večer, na provětrání archívu, by mohlo být zajímavé entrée :-)

PÁTEK 7. srpna 2015: po úspěchu loňského workshopu v Bočkách, který se zaměřoval na viniční práce s edkativním podtextem a byl proložen degustací a korunován barbecue, připravujeme podobnou akci i letos a uskuteční se ve viničním areálu Veselý, který je naším nejucelenějším (dolní Veselý, vstup od cesty Němčičky-Bořetice ze spoda). Přítomni zde budeme celý den (od 7:00), program se, vzhledem k prognóze počasí s vyššími teplotami, upřesňuje. Nicméně kdo se zapojí do workshopu, má zdarma večerní degustaci s občerstvením (v případě nepříznivého počasí bude u nás doma), pro zájemce o toto bez workhopu možno též, detaily budou známy zde brzy po neděli.
SOBOTA 8. srpna 2015: viz výše
NEDĚLE 9. srpna 2015: po domluvě možný nákup vín a ostatních faremních výrobk (od 10 do 15 hod. u nás doma v Němčičkách).
Následující dny zde a také na FB profilu Autentisté budou uvedený další, podrobnější informace nejenom k aktivitám v Němčičkách, ale zejména oněm společným v Boleradicích.

3 komentáře:

  1. Takový skromný dotaz, akce konaná ve stejný čas ve Velkých Bílovicích (Malý festival autentických vín) nemá s výše zmíněnou akcí nic společného?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, jde o 2 různé akce. Poté, co jsme vyhlásili termín a místo, naši kolegové se rozhodli uspořádat cosi podobného jinde, ve stejný čas. Pozvali jsme je do Boleradic, odmítli. Škoda. Snad příště.

      Vymazat
    2. Putování po sklepech, které se koná ve V.Bílovicích, je s termínem řešeno již od konce listopadu. Nevím o tom, že by se někdo rozhodoval po něčím vyhlášení - trošku úcty, prosím .) To vyznění je poněkud zavádějící.

      Luboš Osička

      Vymazat