Prohledat tento blog

2013-09-15

F.A.Q. našich pocestných pomocníků a jiné hlášky

Prošlo náma už hezkých pár desítek pocestných pomocníků. Dobrovolnická práce v biozemědělství láká každoročně více a více lidí, zvláště když máte dobré reference. Letos jsme se v několika případech setkali s tím, že se někteří tito potulní pomocníci znali a názory a zkušenosti si posdíleli...a pak přijeli; to člověka potěší. Když k nám letos na sklonku léta zavítal jeden severoamerický klučina a první den při seznamování se a obecných konverzačních rozcvičkách kladl otázky, uvědomil jsem si, že se v několika případech jednalo o dotazy, které už jsem od jeho kolegů už mnohokrát slyšel, ale i tak jsem na ně, jako obvykle, trpělivě odpovídal.
Napadlo mě při té příležitosti, že by nebylo na škodu si sepsat nejzajímavější otázky či hlášky, které by nám, tuzemcům, mohly být jakýmsi zrcadlem toho, jak na nás lidé zvenčí a nezasvěcení, nazírají...
Asi nejčastější otázka padá, když jdeme/jedeme do vinic kolem fotovoltaické elektrárny:

A TADY TA SOLÁRNÍ ELEKTRÁRNA, TA ZAJIŠŤUJE ELEKTŘINU PRO NĚMČIČKY? Když pak složitě vysvětluji, že Obecní úřad tehdy skoupené pozemky prodal za více než dvacetinásobek pořizovací ceny pražské firmě, která jediná má z oploceného areálu profit, ozývají se salvy smíchu, němý údiv, pobouření, výsměch apod. obvykle zakončený prohlášením typu very stupid idea. To je vám pak stydno i za ty, kteří takový obchod desetiletí posvětili.
Projížděli jsme několika obcemi v okolí a dotaz, který se zatím tolikrát neopakoval, ale každopádně zazněl, mě poněkud zaskočil:

PROČ JE VŠUDE TOLIK KŘÍŽŮ A CÍRKEVNÍCH PAMÁTEK, KDYŽ JSEM DOMA V INFORMACÍCH O VAŠÍ ZEMI ČETL, ŽE JSTE NEJMÉNĚ RELIGIÓZNÍ ZEMÍ SVĚTA? Protože si to tak Bůh přál, řekl by alibista a cynik...já nicméně dodávám, otázka to je hodně přímá, zaskočující. Co odpovědět? Po protestantech ani stopy, novokřtěnci možná, židé nejblíže v Podivíně či v Hustopečích (pominu-li Mikulov). Krajina kolem dokola nese jednoznačně nejvíce stop katolicismu různých vývojových etap. Jak se tak rozvinula ta sekularizace? Není vlastně docela haluz, že nedošlo během sekularizovaného nárůstu k zametání těch stop, tj. k boření atd.? Jinde a jindy se (nejen) bořilo o 106.
PROČ MÁTE V OBCI, KDE JE JEDEN JEDINÝ MALÝ OBCHOD, PLOVÁRNU, LYŽAŘSKÝ VLEK, BOBOVOU DRÁHU? KDO SEM NA TO JEZDÍ?

 Plovárna a vlek tu jsou už bezmála třicet let a jakž takž fungují, odpovídám. Když pak utrousím, že asi budou překvapení, ale pokud jsou občany EU a někdy odvádělí za svou práci či příjmy a majetek daně, tak nedobrovolně povinně spolufinancovali soukromou bobovou dráhu, která je v dluzích a probíhají o ni soudy, zaznívá jako reakce nejčastěji fuck, případně fucking roller coaster atd.




A teď nějaké hlášky pana Spencera:
- jak je možné že ten váš kůň je tak osvalený, aniž ho krmíte masem?
- jsem už nějaký čas v Evropě, ale stále jsem nepochopil, proč máte tak divný systém zámků na dveřích - vůbec mi nejde odemykat! A zamykat! (den na to si málem zmrzačil prst při odemykání dveří!)
- máte tu nějaké nebezpečné jedovaté rostliny? Nebo co mě to kouslo? (prošli jsme kopřivami)

Stejně je to s nimi někdy sranda. Ale nastavují (nejenom) nám jisté zrcadlo...

Ještě jedno doplnění k výše zmíněným F.A.Q.: také jsou, zejména příchozí se severoamerického kontinentu, překvapeni, kolik že tu máme v okolí nových rozhleden spolufinancovaných z dotačních prostředků Evropské unie. Když se pak ocitneme ve vinici v Bočkách, jako zajímavost ilustrující zbytečnost těchto projektů jim ukazuji, že stojíce na zemi, dívají se z patra, tedy dolů hned na dvě takové rozhledny  - Kraví hora v Bořeticích (ta nebyla financována EU, ale Jihomoravským krajem, obcí Bořetice a recesistickou Kravihorskou republikou...) a Slunečná u Velkých Pavlovic (ta je pro změnu úplně nejníž ze všech regionálních rozhleden, stála ovšem zhruba desetkrát tolik co kravihorská). 

Žádné komentáře:

Okomentovat