Prohledat tento blog

2013-04-17

...a zase to Toskánečko

Nemohu odolat a nedat sem výňatek z mailu, který jsem dnes obdržel jednak v návaznosti na můj mail ze včerejška o úžasném objevu jedné vědecké práce bizarního tématu (MZLU Brno, ZF Lednice, Ústav posklizňové technologie zahradnických produktů - Současnost pěstování a vinifikace modrých odrůd révy vinné v regionu Modré hory - Michaela Pekaříková) a druhak asi také v reakci na včerejší vysílání TV Barrandov z našeho kraje, které můžete shlédnout zde.


"Dobrý den, děkuji. Tak to je úspěch, že se ten uměle vytvořený region dočkal už i vědeckého zájmu a zpracování! Po včerejšku jste zas o něco slavnější a v té souvislosti mi celý ten konstrukt zapadá do sebe: bobová dráha v Modrých horách; tedy jeden nesmysl vedle druhého nesmyslu... Ono to všechno má původ v upocené snaze vytřískat, co se dá. To by chtělo spíše nějakou sociologickou práci: proč právě v těchto obcích??? Musím se doznat, že už mě popadaly "rasistické" úvahy o chamtivosti dolsky mluvících obyvatel hanáckého Slovácka; tedy, že my=Hanáci jsme více konzervativní, méně hamižní a máme větší úctu ke své domovině. To se ale omlouvám Vám a všem, kdo žijí v MH a nemají s takovým přístupem k životu nic společného. Do Modrých hor by se nikdo z HS cpát neměl, protože naše vlastní kultura a dějiny jsou natolik bohaté (a navíc nemáme přebytek hořčíku :-) ), že nějaký "kunstkonstrukt" je jen pro lidi, kteří o tom nemají ani páru – viz šlechtitelka ve Velkých Pavlovicích jako "malé Toskánsko"(ještě nedávno jsme slyšeli o miniaturním Toskánsku – to tehdy bylo k mikroregionu MH), protože to prý připomíná italskou krajinu... (což takhle hanáckoslováckou stavbu v Toskánsku, jehož krajina nám připomíná HS? Jsem zvědavá, kdy přijde např. na Burgundsko – vždyť i Masarykův životopisec Alan Soubigou přirovnává krajinu Kloboucka k tomuto francouzskému regionu, který jisté analogie – ve srovnání se stále propíraným a absolutně nepodobným Toskánskem – má ). Je i doklad toho, že lidé, kteří se nějak dostali k penězům (ať už zlodějinou nebo svou vrozenou "monetární psychologií"), teď své finance pumpují do staveb-přestaveb, které odpovídají jejich kulturnosti a vkusu. Takže tu máme Disneyland. Z rozhovorů s kolegy vyplývá, že např. opilé sklepy jsou asi nejstrašnější "vinařskou" novostavbou v oblasti HS a Moravského Slovácka. V Hustopečích sice nebylo dosaženo ještě takové míry dehonestace, ale také se zde neulívají. Nám tu teď vzniká sklep (na místě lisovny z 18. století, srovnané se zemí) U Sv. Václava, další nefalšovaná obluda. Mějte se krásně, přeji pevné nervy a až bude mít cestu, tak se stavte (=to je aspoň slovní hříčka!)"
 
A co uvádí abstrakt k bakalářské práci (zmíněno v úvodu), nejpravděpodobněji psaný autorkou? Bakalářská práce pojednává o nejčastěji pěstovaných modrých odrůdách na území Modrých hor, které jsem v této práci uvedla a popsala. Uvádím i stručný popis výroby červených vín. Největší část jsem věnovala třídění vína podle statusu vína originální certifikace. Modré hory dlouhodobě o VOC MODRÉ HORY usilují hlavně proto, aby se odlišovaly od okolních vinařských oblastí pěstováním kvalitnějších vín. Z dotazníku, jehož úkolem bylo zjistit, zda občané České republiky souhlasí se zavedením vína originální certifikace, vyplývá, že si většina dotázaných převážně přeje, aby Modrohorská vína měla toto označení vín. A ti, kteří si nebyli úplně jisti, zda znají oblast Modré hory, část tykající se této problematiky nevyplnili. To jeden nestačí zírat, že? Ještě jednou, třeba to tu pochopíme: Modré hory dlouhodobě o VOC MODRÉ HORY usilují hlavně proto, aby se odlišovaly od okolních vinařských oblastí pěstováním kvalitnějších vín. Kapišto?

1 komentář:

  1. Ale ten duvod je prece spravne ... maly je ten, kdo maly ma jen cil. A tady je splneni planu jiz v pristi 5tiletce ukol hodny Dona Quijote :D

    js (dva-duby.cz)

    OdpovědětVymazat