Prohledat tento blog

2015-05-31

Ohlédnutí za květnem...

Když už se chce člověk ohánět odkazy na své předky a využívat jejich jména v marketinku, měl by do značné míry chápat  a rozumět tomu, jak žili, jak se radovali, jak pracovali, jak se pachtili v potu tváře, jak se rodili, rostli a jak umírali. Podle mého názoru toto nejde docílit bez toho, aniž by člověk se nepokusil do jisté míry jít v jejich stopách, osahat si jaké to asi opravdu kdysi bylo, nebo mohlo být, pokusit se rekonstruovat jejich cestu, alespoň na čas, a nejlépe jen sám pro sebe, ne jako výkladní skříň. Pozérství a odbytost ve formě vyretušovaných a zbarevněných černobílých fotek, na které si potomci vzpoměli jenom proto, že je napadlo je marketinkově využít, tedy prodat, jsou naprosto hanebné a odsouzeníhodné. Příkladů máme okolo bezpočet.

Vstanou-li děti posledních pár dní dříve jak ostatní v domě, zasednou a takto nás budí. A není to úplně špatné Emotikona smile Jednu jarní neděli jsem tento nový přírůstek mezi domácí hudební nástroje v Brně vybártroval za karton vína. No nekupte to! Akorát by to chtělo naladit. Doporučíte nějakého ladiče pian? Už jsem se naučil "Ach synku, synku" a "Kočka leze dírou, pes oknem". Inu, nějak se začít musí. Doufám, že nám tu jednou zahraje Daniel Alcázar Vinklar, viděl jsem tu kdesi video jak hraje a bylo to moc pěkný


Obrazotvorectví jsem se věnoval jako děcko dosytosti a štve mě, že se toho zachovalo jen tak málo. Kdysi jsem při úklidu našel složku výkresů z výtvarné výchovy ze sedmé třídy. Proč jen ze sedmé? Uf. Živa se při tvorbě s obrázky mazlí. Teodor je zběsilý a často tečou vodovky proudem a plastelína je i na stropě či křída po celém dvoře....Josef zatím obrázky, v rámci observace, pouze konzumuje...


První vyznání Živě; Davídek-spolužák z VP ji namaloval obrázek jednorožce duhového a princezny, která jej jde hřebelcovat :-) inu, Freud by se bezesporu vyřádil...a to že se Davídek jmenuje po tatínkovi Drápal, berte jen jako pustou náhodu (že, Oldo?)...


Měli jsme tu na 2-3 týdny na praxi absolventa enviromentálních věd ze severovýchodu USA. Mike b\l příliš přemýšlivý....což není úplně na škodu. Avšak neuplynulo 5 minut při práci, kdy by mi nekladl otázku (týkající se ekologického zemědělství, samozřejmě), při jejímž zodpovídání jsem se pomalu musel zastavit a zamyslet se nad správnou formulací v angličtině....čím víc se Mike dozvěděl, tím více do detailu a hlouběji se ptal....:-).....přišel mi jako nějaký špion, kterého někdo najal,  aby vymámil know-how. Ale bylo to fajn. Přišel jsem si místy jak vinařsko-autentický katecheta.....

Osudově-ironický obrázek: momentka vyfocená v květnových dnech - nástěnka před budovou Finančního úřadu v Hustopečích u Brna. Peníze RYCHLE nabízí jakásí společnost jež má v názvu Provident (možná vám to přijde povědomé) a to zrovna v době, kdy se má platit DPH (pro čtvrtletníky) a taky daň z věcí nemovitých (pro vlastníky pozemků a budov). Prča.

Majkovi neustálé filozoficko-udržitelně-rozvojové dotazování mi po několika dnech bylo divné, až podezřelé. Zbystřil jsem také, když jsem jej pozoroval u jídla. Teda byl jak lunt, dělal udržitelným tempem, ve svých 26ti se dlábil jak dva teenageři v patnácti když rostou, tedy neudržitelně. A po návštěvě kamarádovi okrasně školkařské farmičky (toto téma jej zajímalo; prý si založí někde v Severní Karolíně nebo Oregonu něco podobného-komunitního) prohlásil, že je to jistě dobrý kšeft, očkovat růže a okrasné stromky a ovocné stromy, že on už plánuje jak nakoupí podnože za dolar, očka za pár centů, naočkuje a stromky pak prodá za 25-30 dolarů, to bude kšeft! Zůstal jsem jak opařený. Dream the dream and good luck, guy!


Mladému Bočku přibyly tři řádky, celkem 408 keřů v ještě hustějším sponu (140x68 cm). Celá výsadba byl jeden starosvětský mazec...modleme se aby rostlo....starý klon sprchavé Frankovky řídkého hroznu....tak uvidíme.

Trápí mě, když vidím, jak dobrá polovina, možná spíš více, vinohradníků v obci stříká po vinicích herbicidy. Plošné a opakované používání těchto svinstev považuji za větší zlořád, než mnohá např. průmyslová znečištění. Vliv na kvalitu půdy je totiž naprosto zdrcující. Ale o tom někdy podrobněji v samostatném spisku.
Příkmenný pás a to herbicidní. A aj, vinař se přesto prezentuje jako přírodní. Nebetyčná drzost.
Bohužel pro většinů z uživatelů jsou pojmy jako půdní edafon či humus nebo přirozená půdní úrodnost naprostou španělskou vesnicí. Až půjdete po svých, či pojedete na kole a nebo ty jihomoravské vinice budete míjet a uvidíte v pásu pod keři v době zeleně a vegetace žlutý pás uschlé trávy, zbystřete...a vína z těchto vinic míjejte. Urychlíte tak přerod či zánik zbyvších chemických pošuků.


Mladý Stávek (Josef) v Mladém Bočku. Deka mu nestačí, hrne se plazením do trávy a na hrudy. První kotrmelce, inu není to rovný koberec v cimře či dlažba v kuchyni. Per aspera ad astra... Zde v Mladém Bočku se jíst ze země a z jejích darů nebojíme :-)


Teodor je emotovní (a intuitivní) zběsilec. Na hodně věcí má talent, ale u máločeho zatím vydrží. Jeho asi třetí či čtvrté setkání s piánem mi evokovalo Psí Vojáky. Bože až ten se urve z řetězu....uf.



V zahradě nám leze oranžová housenka. Je vysmátá, cpe se kyprou prstí čerstvých krtičenců a ožužlává rukolu, to vše jí chutná. Naštěstí je snadné ji najít, chytit a dát do kočárku, případně ohrádky.

17. 5. už byly v plném náběhu na květ akáty na svazích Veselých. Zbožňuji nejenom akátový med, ale už i vůni akátových květenství a aromatickou chuť jejich rozžvýkaných kvítků na patře, lehce navinulou, nasládlou...

Je to přece jen dar, vidět. Uvědomil jsem si to, když k nám přijel mistr ladič a opravář pianin, v doprovodu svého řidiče. Pan Švorba před domem opatrně vystoupil z vozu a počal terén směrem k mému hlasu oťukávat slepeckou holí. Průjezdem a přes dvůr nakračoval opatrně a rozvážně, ovšem jak se přiblížil k pianinu, začal koncert jeho rukou - nemyslím hudební, ale koncert ladění. Pianino rozebral doslova v mžiku a sám. Neuvěřitelné, k čemu všemu nepotřebuje člověk zrak.
Pavel Šorba, mistr-ladič

a na závěr jedna jarní: letos se urodilo:
...se jim bude hovět na pekáči :-) až povyrostou



3 komentáře:

  1. Ó, s klavíry se roztrhl pytel :) Jeden jsem si v pátek taky koupila. Začít hrát na klavír, když člověku táhne na čtyřicet, není jednoduché. Ale je to výzva a jsem rozhodnutá ji pokořit! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jiří Košíček3. června 2015 v 21:33

    To je tak moudré... Vřele souhlasím.

    OdpovědětVymazat
  3. s těmi herbicidy: nedávno vyšel v dTestu článek o tom, že hlavní složku nejpoužívanějšího herbicidu Roundup seznala na základě lékařských studií WHO za karcinogenní. Podle mého karcinogenní bude nejspíš daleko více podobných látek, ale hodnověrně to prokázat je velmi drahé (kdo by to platil?), zdlouhavé a náročné na táhlé soudní žaloby s dobře zaplacenými právníky chemických koncernů. Takže když už to dospěje až k podobnému oficiálnímu stanovisku WHO, tak je to tutovka.

    OdpovědětVymazat