Prohledat tento blog

2014-05-27

Rozluštění včerejší hádanky

Ne, zástěra indiánské babičky to sice není, ale...s trochou schvovívavosti by se dalo říci, že přihořívá. Jedná se o tapa, konkrétně tato je z ostrovu ´Eua v polynéském soustroví Tonga a jedná se o dar od mých přátel, s kterými jsem se tam při své cestě na jaře 2005 seznámil. A co je vlastně ta tapa? (nebo je to rodiu středního? kdoví).
Tapa je druh látky, dosud vyráběné tradičním způsobem za použití výhradně rostlinných produktů (kůra jistého druhu stromu máčeného v mořské vodě a tlučeného dřevěnými palicemi na dřevěných trámech, dále spojované a dosoušené na slunci a pigmentované opět barvivy rostlinného původu). Tapa byla a dosud i často je používána k rituálním účelům a nebo tvoří ozdoby příbytků domorodců. Osobně jsem se účastnil i místního pohřebního rituálu (schází se celá vesnice, každý zve každého, i cizího kolemjdoucího, pro všechny hosty je pak přímo na místě uspořádána hostina (mořské plody, humři, krevety, různé druhy rozličných ryb - vše místní a čerstvé! aj.)), kde je tapa používána jako zástěna při samotném aktu pohřbení - tělo zemřelého se ukládá na místo odpočinku předků a jen nejbližší příbuzní mohou vidět jejich případné ostatky při otevření země. Tapa je těmito nejbližšími příbuznými držena jako bariéra před přihlížejícím okolím, které následně nasyceno připravenou hostinou jako vzdáním díku za účast a soustrast.
Ale tapa se používá ipři svatbách, oslavách a dalších příležitostech. Její malé formáty jsou vyráběny i pro turisty, ale často je kvůli úspoře pořizovacích nákladů, padělána s umělohmotnou podšívkou. Používá se i jako látka k přípravě částí oděvů.
Vyobrazená tapa je o rozměrech 4 na 2,5 metru, v tomto případě na fotografii je složená na polovinu, protože tak velký prostor k instalaci v našem příbytku nemáme :-)
A zde něco s tématikou tapa přímo z Přátelských ostrovů (takto souostroví Tonga pojmenovali mořeplavci-objevitelé). 

Použití jiného druhu tapa k dalším účelům
Momentka z pohřebního obřadu - velká tapa v pozadí
Sušení výchozí kůry pro účely zpracování
Téměř hotové dílo - zdobení je asi v polovině
Se surovinou pro výrobu tapa se čile obchoduje mezi jednotlivými ostrovy v rámci Tonga

Zdobení tapa na ostrově hlavním ostrově Tonga-tapu

Líbí se ti? Ano. Tak je to tvoje. Ale to já nemohu přijmout. U nás nelze odmítat. Hm :-/

Hádanka sice uhodnuta nebyla, ale Evas mířila dalo by se říci podobným směrem, takže se přes léto u nás doma může stavit pro tu hrudku kozího sýra :-)

1 komentář:

  1. Ó, děkuji. V létě si přijedu pro sýr a v sobotu v Poděbradech se zastavím na skleničku.

    PS: Červené/červená tapa na prvním obrázku vypadá krásně, z toho by ta zástěra taky nebyla marná :)

    OdpovědětVymazat