Prohledat tento blog

2013-03-03

Co právě čtu...Desatero domácí ekologie

Desatero domácí ekologie je zcela nepochybně určitým bestselerem. Drobná brožurka o cca 150 stranách vyšla poprvé snad někdy v polovině devadesátých let a od té doby se dočkala několika lehkých přepracování a doplnění a to hned v šesti vydáních péčí ekologického institutu Veronica.
V úvodu je připomenuto, že jakýmsi předvojem knížky byl leták vzniknuvší někdy před 20 lety, který autoři přinesli mezi přátele a předložili jim jej k připomínkování. I věru se za ta léta vyvinul z letáku v knihu.

Publikace přináší zájemcům , jimž nechybí dobrá vůle a radost z hledání, desítky drobných i větších nápadů a inspirací, jejichž smyslem není spasit svět nebo předložit "jediné pravé" návody. Jde spíše o nalézání smysluplných možností, jak šetřit životní prostředí a zároveň svoji kapsu i svědomí (z úvodního slova knihy)


Kniha je velmi dobře koncipována, a i po stránce grafické, zejména ilustrací (díky, Rostislave Pospíšile!), je pěkné připravena. Obsahuje tyto kapitoly: ENERGIE - VODA - NAKUPOVÁNÍ - OVZDUŠÍ - ODPADY - DOPRAVA - ZAHRADA - POTRAVA A ZDRAVÍ - PŘÍRODA - GLOBALIZACE A LOKALIZACE. V závěru je pak adresář Sítě ekologických poraden a prezentační dvoustrana o aktivitách vydavatele knihy.

Trojice autorů (Mojmír Vlašín, Petr Ledvina a Aleš Máchal) odvedla kus pěkné práce, protože ač jsem před více než 10ti lety četl jedno z jejich starších vydání, to nyní poslední jsem si s chutí a s pocitem doplnění znalosti některých souvislostí a připomenutí dříve známého a pak již zapomenutého, přečetl svižně též. Kniha tentokrát po šesté vyšla v rámci projektu "Enviromentální poradenství jako nástroj individuálního dalšího vzdělávání. Aktivně, profesionálně, místně zakotveně." Bližší informace o knize nebo o jejím vydavateli najdete na www.veronica.cz

1 komentář:

  1. To je zajímavá kniha, díky za tip. Vyzkouším jí na mém 12 letém synkovi, snad obrázky zapůsobí ;)

    OdpovědětVymazat