Prohledat tento blog

2012-01-29

Co právě čtu...Melicharovy stroje

Titulní strana informační brožury
To bude, panečku, seno...!
Melicharovy stroje jsou jednoduše, ale přitom důmyslně, konstrukčně řešeny
Stroj je ovládán kočím

Protože je třeba se průběžně v poklidu připravovat na časy, až nebudou k mání PHM (nejsem žádný katastrofofil, ale jeden nikdy neví), kromě nějakého drobného zvířectva máme taky koníka. No a aby koník taky na sebe vydělal, musí si to seno odpracovat. Při bližším zjišťování jak se dá ještě sehnat zemědělská mechanizace za koně mne zaujalo, jakou renesanci návrat k obdělávání polí a políček koňmo či kravsky, zažívá....sice zejména u alternativců života a podobných jiných individuí, ale přesto...

Pořídil jsem tedy až kdesi v Sudetech severovýchodu Čech obracečku sena - možno ji tahat i za malotraktorem, ale po drobné úpravě do stavu tak jak kdysi byla zrobena si s ní poradí i koník. Máme nabídku i secí mašiny, lištová žačka už by chtěla koně dva, i když se dělávala i jednokoňová, ale tu dnes prakticky nevidět. Vlastně úplně jako první jsme měli vinohradnický pluh, pak také řetězy na stahování kmenů v lese a brány.
Pořídil jsem proto po různých čertech prospekty k těmto koňmo vedeným strojům a řeknu vám, je to úžasné, ta důmyslnost, s jakou konstruovaly tyto mašiny v době, kdy se ještě netušilo, jaký rozmach přinese éra levné ropy. A ta se, zdá se, chýlí ke svému konci.

Jedna z nejznámějších tuzemských firem, která v té době dodávala zemědělcům poctivé mechanické kovové stroje, byla firma Melichar. V materiálech, které v těchto dnech studuji, jsou kromě schémat strojů a popisů funkce a údržby též reference spokojených zákazníků. Dobové formulace jsou úžasné, stejně tak šířka jejich záběru a geografického pokrytí: "S dodaným mi travním žacím strojem FAHRIA jsem velice spokojen. Pracuji s ním již několik roků k mé největší spokojenosti, aniž by potřeboval jakoukoli opravu. Že jest zhotoven z nejlepšího materiálu dosvědčuje ta okolnost, nedopatřením chytil jsem za mezník, který se urazil, stroji se však ničeho nestalo." (p. Tomáš Filípek, rolník Sedlíkovice, p. Dolní Bukovsko).

Kromě seznámení s funkcí stroje jsou zde rozkresleny a popsány i náhradní díly, což je cenné i přesto, že pokud stroje nestály doslova půlstoletí na větru a dešti (a že tak často bylo), stačí trochu promazat a mašiny běhají jak nové.

Žádné komentáře:

Okomentovat