Prohledat tento blog

Načítání

Naše autentická vína

Naše vína zakoupíte přímo u nás ve sklepě a nebo snad i snadněji na e-shopu VÍNO3 zde, i když asi ne v úplně celém sortimentu...a pak samozřejmě v rozličných barech a restaurantech - uvedeno v popisu každého vína...Kdo chce nakupovat přímo od nás a to i bez osobní návštěvy, je možnost dodání vína zásilkovou službou a to již od 1 kartonu (objednávky lahví v násobcích 6) přímo do vašeho domu. Poptávky po aktuální nabídce a ceníku zasílejte mailem na adresu: richard@stawek.cz nebo žádejte telefonicky: 00420-775197443



Sklizeň 2015

Medový Muškátek oranžový
Divý Ryšák rosé - nesířený
Sapa - černá

Sklizeň 2014

Mladý Boček červený

Břeskně pikantní červenisko pobízí svou florální aromatikou a svěžestí k dalším douškům a je pro nejednoho milce našich červených vín dobrou alternativou. Mladý Boček pochází z hroznů směsné výsadby odrůd Sevar a Rubinet - jsou to méně známé novější odrůdy tuzemského původu. Vinice je mladá, byla vysazena v roce 2011 a nachází se v trati Bočky. Ročník 2014 je její druhou sklizní. Keře jsou zde vysazeny v hustém sponu 140x80 cm, což zajišťuje vysoký počet keřů na hektar. Vedení je nízké, tzv. na hlavu, bez opěrné kovové konstrukce (sloupky, drátěnka apod.), pouze u každého keře je opěrný akátový kůl, kolem kterého se réva pne. Odrůdy Sevar a Rubinet jsou vysazeny ob řádek - záměrem bylo ověřit hypotézu tzv. indukované rezistence. A předběžné výsledky jsou velmi slibné!
Vzhledem k značným dešťům v průběhu srpna 2014, kdy hrozny již byly dozrávaly, byly cukry do značné míry vyplaveny či naředěny přijatou vodou a tak jsme sáhli k starobylé úpravě moštu - obohacením o med. Med byl přidán v průběhu kvašení a v takovém množství, aby prokvasil tak, aby i Mladý Boček 2014 byl suchý. Alkohol z medu zde tedy tvoří cca 3% z celkového množství 12,5%.
Mladý Boček je letos ve vůni medově muškátový, florální - tento vjem je značně dílem právě Sevaru, který je již v hroznu poměrně aromatický. Barva je hutná, to je zase dědictvím Rubinetu. V chuti zaujme živost, pikantní hravá kyselinka, jež není vtíravá a rozhodně vybízí k dalším douškům.
Mladý Boček je po lahvích či kartonech k mání přímo ze sklepa, dále přes e-shopy www.vino3.cz, www.vino3.sk a www.vino3.pl. Ochutnat jej k vybraným pokrmům pak můžete ve vídeňském restaurantu Glacis Beisl, burgendlandském Taubenkobel, berlínském PLATZ DOCH!, tatranském CULINARIUM a nebo brněnském La Maison du Marché na Zelném trhu.
Něco z analytiky: celkové kyseliny 6,8 g/l, zbytkový cukr 0,3 g/l, bezcukerný extrakt 28 g/l, alkohol 12,5% vol..

Ryšák růžové
Ryšák je sourozencem Divého Ryšáka. Umírněnější, bez Isabelly, lehký, pitelný už v mládí. Je postaven na našich modrých odrůdách, jejichž hrozny šly v ročníku 2014 převážně právě na rosé. Od června 2015 je v láhvi. Příjemná florálně-samorodná vůně nabízí k prvnímu doušku. Velmi dobře se pije.
Víno najdete na e-shopu www.vino3.cz, můžete jej zakoupit přímo ze sklepa a nebo též nově je zařazeno na lístku pražského restaurantu Pizza Nuova ze skupiny Ambiente a také opět ve vinohradské hvězdě Aromi.
Něco z analytiky: 11% alk., 5,8 g/l kyselin, siřičitany volné/celkové: 7/36 mg/l, zbytkový cukr 0,5 g/l.

Oranžák
Ročník 2014 byl komplikovaný zejména z hlediska malého množství úrody. Rozhodli jsme se tedy pro jedno jediné viniční cuvée z vinic v tratích Špigle-Bočky a Veselý. Obě viniční polohy jsou od sebe vzdušnou čarou vzdáleny přibližně kilometr a kromě expozice světovým stranám  (Špigle-JZ, Bočky - J, Veselý - JZ) se shodují ve většině parametrů. než vypisovat na čelní a ted hlavní vinětě původ, tedy vinice, byl zvolen jednoduchý, možná až trochu slangový výraz pro oranžová vína: ORANŽÁK. Hrozny byly sklízeny společně najednou. Jsou zde zastoupeny tyto odrůdy: Ryzlink vlašský i rýnský, Veltlínské zelené i červené rané, Tramín, Neuburské, Rulandské bílé, Muller-Thurgau a Muškáty. Drceny byly celé, neodstopkované hrozny a to šlapáním v otevřených dřevěných kádích. Kvašení bylo spontánní, proběhlo během necelého týdne a během této doby byl kvasící rmut pravidelně promícháván. Z méchanického lisu šlo mladé víno na hrubé odkalení a poté spolu s jemnými kaly bylo plněno do sudů. Zrálo v dubových sudech (ne barrique) a občasně i s kaly promícháváno. Bez čiření a filtrace a s velmi jemným přisířením  bylo plněno gravitačně do lahví.
Něco z analytiky: síra volná/celková (analyzováno z láhve): 5/29 mg/l; alkohol: 11%; kyseliny 5,7 g/l; zbytkový cukr: 0 g/l



Červenisko
Ročník 2014 byl komplikovaný zejména z hlediska malého množství úrody. Rozhodli jsme se tedy pro jedno jediné viniční cuvée z vinic v tratích Špigle-Bočky a Veselý. Obě viniční polohy jsou od sebe vzdušnou čarou vzdáleny přibližně kilometr a kromě expozice světovým stranám  (Špigle-JZ, Bočky - J, Veselý - JZ) se shodují ve většině parametrů. než vypisovat na čelní a ted hlavní vinětě původ, tedy vinice, byl zvolen jednoduchý, možná až trochu slangový, ale zejména lokální lidový výraz pro červená vína: ČERVENISKO.

Hrozny byly sklízeny společně najednou. Jsou zde zastoupeny tyto odrůdy: Frankovka, Svatovavřinecké, Modrý Portugal, Zweigeltrebe, André, Cabernet Moravia. Drceny byly celé, neodstopkované hrozny a to šlapáním v otevřených dřevěných kádích. Kvašení bylo spontánní, proběhlo během necelého týdne a během této doby byl kvasící rmut pravidelně promícháván. Z mechanického lisu šlo mladé víno na hrubé odkalení a poté spolu s jemnými kaly bylo plněno do sudů. Zrálo v dubových sudech a bylo občasně i s kaly promícháváno. Bez čiření a filtrace a s velmi jemným přisířením  bylo plněno gravitačně do lahví.
Něco z analytiky: síra volná/celková (analyzováno z láhve): 9/21 mg/l; alkohol: 11%; kyseliny 6,2 g/l; zbytkový cukr: 0,2 g/l

Neuburský Sylvánek
Jedná se o viniční cuvée (společná sklizeň i zpracování) dvou starých, tradičních moravských odrůd. Jedná se v kontextu naší produkce o doslovně výjimečné víno, protože hrozny na jeho přípravu pocházely cele z nakoupené suroviny, což obvykle nepraktikujeme. Původ hroznů je tedy ve viniční trati Růženy staroslavného viničního města Hustopeče z biologicky obhospodařovaných starých vinic. Sklizeň byla ruční a velmi selektivní (sklízeny byly jen 100% zdravé hrozny). Celé hrozny byly vč. stopek nakvášeny cca 5 dní. Cukernatost hroznů byla 19°NM, proto byla zvýšena chaptalizací v celkovém množství 2 kg/100 l moštu.
Víno zrálo v novém akátovém 600 l sudu na jemných kalech, které byly občasně míchány. Bez čiření a filtrace bylo víno Neuburský Sylvánek gravitačně stočeno do lahví v srpnu 2015.
Již ve stáří jednoho roku Neuburský Sylvánek upoutá zářivě jantarovou barvou. Ve vůni lze s trochou zkušeností identifikovat obě přítomné odrůdy, které je mimojiné projevují tóny lučního sena a akátoviny. Chuť je navinulá, pikantní, se středně dlouhou dochutí. Víno se nachází v samém počátku svého kvalitativního vývoje.
Sediment viného kamene či bílkovin není na závadu jakosti.
Něco z analytiky: Alkohol 11%, kyseliny 5,8 g/l, SO2 volný/veškerý v mg/l: 16/45, zbytkový cukr: 0,1 g/l
Víno můžete zakoupit přímo ve vinařství, můžeme jej zaslat kurýrem (po krabicích, tedy násobky 6)  a nebo si jej můžete objednat přes e-shop: www.vino3.cz a nebo také v pražských restaurantech Café Savoy a Eska či v brněnském La Maison du Marché, jižněji pak v restaurantu Taubenkobel u Neziderského jezera.


Sklizeň 2013

Divý Ryšák 2013Příběh Divého Ryšáku
Někdy v letech 2004/5 jsem převzal dvě zpustlé starší vinice, jednu v trati Novosády nad presúzy a druhou v trati Bočky, oboje v Němčičkách. Vinice, resp. viniční, místy neproniknutelnou buš, bylo nutno zmladit, tedy notně seřezat. Nečekal jsem, že ten rok přinesou nějakou úrodu a tak jsem vinobraní nechtěl původně ani přiliš řešit. Nakonec jsem ale přece jen hrozny sklidil a zpracoval a to všechny dohromady, čímž vznikl po krátkém nakvášení mošt narůžovělé barvy. Mezi hrozny bylo také asi 5-10% staré hybridní odrůdy Isabella, která výslednému moku dala neopakovatelný nádech lesního ovoce, ponejvíce asi jahod. Tento typ směsného vína se tedy osvědčil, o čemž dokládá důkaz i to, že i u nás doma u stolu patří k nejotevíranějším vínům. Divý Ryšák je od té doby připravován téměř každoročně a tvoří zajímavý doplněk našich bílých, oranžových a červených vín, které jsou samozřejmě základem. A kde se vzal onen název? Divý = pocházející původně ze zpustlých vinic; Ryšák = od středověku běžné používané označení pro ryšavá vína z hroznů všech barev z vinic směsných výsadeb - vína měla barvu ryšavou - od měděné až k světlounce červené či po lehce fialkovou.
Sklizeň 2013
Jde opět jako tradičně o směs přibližně 12 blíže neuváděných odrůd, v tomto ročníku je zde Isabella zastoupena asi z 5%. Barva je v ročníku 2013 vyšší, intenzivní, až lehce měděná. Víno má díky dlouhodobému ležení na kvasnicích a stáčení přímo z nich do láhve mírně opalizující závoj a je docela živé, až rozverné. Ve vůni lze i letos stopově identifikovat právě Isabellu, která vyčnívá svojí lehkou lesní jahůdkou a vybízí k napití. V chuti jde o zatím ještě divočejšího mladíka, který rozbystří mysl řka: jsem zde a pij mne! Na patře rozeznáte tóny jahodového kompotu, či exotického koření. V chuti má víno mohutný projev dobré polyfenolické struktury a lze rozeznat zrání ve dřevě. Jde o víno svěží, mladé, které potěší i po ležení v domácí vinotéce nejednu sezonu.
Divý Ryšák poptávejte přímo ve sklepě :-) a nebo na e-shopu www.vino3.cz a nebo si jej můžete objednat k menu v restaurantu Aromi v Praze, v restaurantu Blue Orange v Praze-Letňanech a nebo jen tak po skleničce ve vinném baru VINOGRAF v Praze na Senovážném náměstí. Nově též v náchodském hotelu BONATO.
Aktuálně - ze sklepa toto víno již nelze, je vyprodáno...

Něco z analytiky: celkové kyseliny 5,6 g/l; alkohol 12,5%; zbytkový cukr 0,5 g/l; SO2 volný: 13 mg/l; SO2 celkový: 35 mg/l

Mladý Boček - červené 

O Mladém Bočku jsme psali zde, tady a nebo také tu. Je čím dál lepší...
Mladý Boček 2013 je panenské víno, tedy víno z první úrody od výsadby vinice v roce 2011. Jde o směsnou výsadbu odrůd Rubinet a Sevar v hustém sponu 140 x 80 cm a vedením keřů bez drátěnky na hlavu u akátových kůlů. Vinice je umístěna na mírném jižním svahu, půda je zde strukturní, vodopropustná, lehčí a písčitá. Hrozny byly sklízeny ručně a to díky dřívějšímu dozrávání již v první třetině září. Hrozny kvasily v otevřené modřínové kádi a rmut byl ručně promícháván. Víno zrálo bez jakýchkoliv úprav v dřevěných sudech až do jeho plnění. Jde o víno hutné, tmavě červenofialové barvy, jež dodala odrůda Rubinet, jedno z posledních autorských děl Prof. Viléma Krause. Expresivního aroma je zase dílem Sevaru, jež pochází ze Šlechtitelské stanice vinařské v Polešovicích. Mladý Boček je zemité, silně extraktivní chuti, jež má dlouhé doznívání.
Něco z analytiky: 11,33% alk., 15/58 mg/l volných/vázaných siřičitanů, 0,6 g zbytkového cukru, 33,5 g/l bezcukerného extraktu.
Mladý Boček je již vyprodán.


Tramínový výběrek 2013 oranžové

Tramínové keře pěstujeme ve vinicích v trati Bočky, Veselý a Novosády a vždy končili ve směsném vínu z těchto jednotlivých vinic. Odedávna jsem ale skrytě toužil si udělat aspoň demižon nějaké tramínové esence. V roce 2011 jsem připravil svůj první Tramínový výběrek, který se setkal s velkým ohlasem.  A tak i v ročníku 2013 jsme doslova vyzobali hrozny této odrůdy z jednotlivých vinic a připravil jako samostatné jednoodrůdové víno. Pěkně vyzrálé hrozny jsme tradičně pošlapali a nechali v otevřené kádi spontánně fermentovat a následně macerovat, celkově přibližně 3 týdny. Poté šla ona omamně vonící drť na lis; mladé víno sytě pomerančové barvy pak putovalo po velmi lehkém a rychlém odkalení do akátového soudku, kde zrálo bezmála 8 měsíců, poté dozrávalo ve skleněných demižonech. Nesířené a bez čiření či filtrace šlo pak létě 2014 do lahví.
Barva je hluboce jantarová, s mírnou opalescencí; víno nemá jiskru, což mu po zapojení následných smyslů zcela odpustíte: ve vůni silně atakuje zavadající okvětní plátek růže, ve chuti a zejména nosohltanu přechází až do plnotučnosti, víno tohoto typu, doslova tramínová esence, by se dalo prakticky krájet. Jde o komplexní, noblesní tramín, který má veliký potenciál zrání. Doporučený horizont konzumace: 2014-2030.
Něco z analytických hodnot: alk. 14%, S02 volný/celkový: 6/29, zbytkový cukr: 0,8 g/l, bezcukerný extrakt: 24,9 g/l, celkové kyseliny: 4,9 g/l.
Jedná se o víno nečiřené a nefiltrované, případný sediment není jakosti na závadu – obsahuje soli kyseliny vinné, případně termolabilní bílkoviny. Doporučujeme 1-2 dny před konzumací postavit lahev do svislé polohy, po otevření dekantovat do karafy a z ní podávat. Depot lze pak s úspěchem použít v gastronomii…
Tramínový výběrek zakoupíte po lahvích ze sklepa nebo po jej žádejte po láhvi či po skleničce v pražských vinných barech VINOGRAF či U Staré studny. Nově též v náchodském hotelu BONATO či v pražském VINIT baru.
VYPRODÁNO

Cuvée Veselý 2013 oranžové

Vinice v trati Veselý patří k našim klíčovým. Toto směsné víno pochází jak z jejich horních vinic, tak i dolní z nich. Jedná se o staré směsné výsadby stáří přibližně 45 let. Vinice Veselý se naklánějí k jihu až jihozápadu. Rostou na místy písčitých, místy hlinitopísčitých půdách s vysokým obsahem vápníku.
Cuvée obsahuje tyto odrůdy: Ryzlink vlašský, Neuburské, Veltlínské zelené, Mullet Thurgau, Veltlínské červené rané a Rulandské bílé. Hrozny byly sklízeny na dvě fáze – nejprve odrůdy ranější, poté, asi o 2 týdny později, ty pozdější z nich. V obou případech jsme hrozny podrtili do dřevěných kádí a nechali spontánně fermentovat na celém hroznu. Po asi týdnu šla kvasící drť na mechanický lis. Mladé víno dozrávalo v dobových a akátových sudech o objemech 200 až 225 l a to po dobu cca 9 měsíců. Scelení proběhlo v kameninové nádobě, odkud bylo víno stočeno bez čiření, filtrace a síření do lahví (červenec/srpen 2013).
Víno je syté, janatarovo-oranžové barvy, vůně je mohutná, ale ukazuje na zjevnou zatím syrovost vína (prosinec ’14). Víno má značný potenciál zrání a horizont doporučené konzumace je 2015-2025.
Něco z analytických hodnot: alk. 12%, S02 volný/celkový: 6/19, zbytkový cukr: 0,8 g/l, bezcukerný extrakt: 22,7 g/l, celkové kyseliny: 5,5 g/l.
Jedná se o víno nečiřené a nefiltrované, případný sediment není jakosti na závadu – obsahuje soli kyseliny vinné, případně termolabilní bílkoviny. Doporučujeme 1-2 dny před konzumací postavit lahev do svislé polohy, po otevření dekantovat do karafy a z ní podávat. Depot lze pak s úspěchem použít v gastronomii…
Toto víno najdete po skleničce v Praze ve VINOGRAFu či v baru U Staré studny a v restaurantu Blue Orange v Praze-Letňanech; po lahvích pak ze sklepa či přes e-shop: www.vino3.cz. Nově též v náchodském hotelu BONATO. Návštěvníci Vídně jej také najdou v zahradním restaurantu Glacis Beisl a nebo v burgendlandském Taubenkobel.

Cuvée Veselý 2013 červené

Vinice v trati Veselý patří k našim klíčovým. Toto směsné víno pochází jak z jejich horních vinic, tak i dolní z nich. Jedná se o staré směsné výsadby stáří přibližně 45 let. Vinice Veselý se naklánějí k jihu až jihozápadu. Rostou na místy písčitých, místy hlinitopísčitých půdách s vysokým obsahem vápníku.
Cuvée obsahuje tyto odrůdy: Frankovka, Svatovavřinecké, Modrý Portugal a stopově André či Alibernet. Hrozny byly sklízeny dohromady najednou a zpracovávány klasickým způsobem – fermentace celého hroznu. Kvašení proběhlo v dřevěných modřínových kádích za ručního ponořování matolinového klobouku. Do lisu šla prokvašená drť cca po dvou týdnech od sklizně. Mladé víno bylo lehce staticky odkaleno a bylo přemístěno do nového 600 l dubového (ne barrique) sudu, kde zrálo bezmála 11 měsíců za občasného promíchání jemných kalů. Poté bylo přetočeno do keramické nádoby, kde si asi měsíc odpočinulo a poté bez čiření a filtrace bylo stočeno do lahví.
Víno je pěkné, syté, typické barvy, ve vůni evokuje tmavé drobné lesní ovoce, v chuti pak sušené višně, povidla apod. Přesto že je více než rok staré, působí ještě mladě a tak má jistě to nejlepší před sebou. Doporučený horizont konzumace je 2014-2022.
Něco z analytických hodnot: alk. 12%, S02 volný/celkový: 14/40, zbytkový cukr: 0,1 g/l, bezcukerný extrakt: 26,7 g/l, celkové kyseliny: 6,3 g/l.
Jedná se o víno nečiřené a nefiltrované, případný sediment není jakosti na závadu – obsahuje soli kyseliny vinné, případně termolabilní bílkoviny. Doporučujeme 1-2 dny před konzumací postavit lahev do svislé polohy, po otevření dekantovat do karafy a z ní podávat. Depot lze pak s úspěchem použít v gastronomii…
Ochutnat jej můžete po skleničce v pražském VINIT baru.

Cuvée Špigle-Bočky oranžové 2013

Jde cuvée ze 3 starých směsných výsadeb v trati Bočky (dříve Špigle (1) a Bočky (2)). Keře jsou vysazeny v jednom případě ve sponu 2x1 m, v Bočkách pak v hustším, tedy cca 160 x 90 cm. V těchto vinicích jsme již překlenuli přechodné období ekologického vinohradnictví a od roku 2012 je máme v plně certifikovaném biorežimu. První biovíno s certifikátem je tedy právě z ročníku 2013. Vinice jsou dobře odděleny od okolních konvenčních výsadeb pomyslnými biokoridory (vysoké meze, opuštěný sad apod.). V cuvée se ocitly všechny bílé hrozny z těchto vinic kromě tramínu (skončil, jak již je tradicí ob rok, v Tramínovém výběrku), tedy Ryzlink vlašský, Veltlínské červené rané, Veltlínské zelené, Neuburské, Ryzlink rýnský, Muller Thurgau a Muškát moravský (řazeno dle % zastoupení). Sklizeň proběhla na 2 fáze; prvně rané odrůdy (MM, MT, VČR) a pak ostatní. Hrozny jsme drtili šlapání a celé nechali spontánně fermentovat a macerovat po dobu přibližně dvou týdnů. Provašený rmut včetně stopek byl přemístěn na mechanický lis, odkud bylo již mladé, kalné víno přetočeno k mírné sedimentaci a umístění do akátových sudů, kde na jemných kalech za občasného míchání zrálo asi 10 měsíců. Po té bylo sceleno v kameninové nádobě, krátce si odpočinulo a bez čiření či filtrace bylo stočeno na podzim 2013 do lahví.
Jde o víno na dlouhý běh. Ve sklence se otevírá opatrně, rozhodně snese teplotu podávání kolem 15-16°C a také dekantaci. A co je neméně důležité, otevřená mysl koštérova…
Něco z analytických hodnot: alk. 11,5%, S02 volný/celkový: 23/60, zbytkový cukr: 0,8 g/l, bezcukerný extrakt: 21,6 g/l, celkové kyseliny: 6 g/l.
Jedná se o víno nečiřené a nefiltrované, případný sediment není jakosti na závadu – obsahuje soli kyseliny vinné, případně termolabilní bílkoviny. Doporučujeme 1-2 dny před konzumací postavit lahev do svislé polohy, po otevření dekantovat do karafy a z ní podávat. Depot lze pak s úspěchem použít v gastronomii…
K mání je buďto přímo ze sklepa, nebo na dálku přes e-shop www.vino3.cz a nebo též v náchodském hotelu BONATO, v Praze pak v restaurantu La Degustation, vinném baru BOKOVKA a nebo v olomouckém ENTRÉE RESTAURANT.


Cuvée Špigle-Bočky červené 2013

Cuvée má původ, stejně jako jeho oranžový sourozenec, ve třech vinicích v tratích Špigle a Bočky. Jde o staré směsné výsadby hustších výsadeb. Expozice vinic je jižní a jihozápadní, půda je hlinitopísčitá až jílovitá. Keře jsou vysazeny v jednom případě ve sponu 2x1 m, v Bočkách pak v hustším, tedy cca 160 x 90 cm. V těchto vinicích jsme již překlenuli přechodné období ekologického vinohradnictví a od roku 2012 je máme v plně certifikovaném biorežimu. První biovíno s certifikátem je tedy právě z ročníku 2013. Vinice jsou dobře odděleny od okolních konvenčních výsadeb pomyslnými biokoridory (vysoké meze, opuštěný sad apod.). V cuvée se ocitly všechny modré hrozny z těchto vinic: Frankovka, Svatovavřinecké, Modrý Portugal a Zweigeltrebe. Hrozny byly sklízeny společně a společna také zpracovávány naším klasickým způsobem – tedy drcení šlapáním, spontánní fermentace a dlouhodobá macerace na celém hroznu.
Po kvašení a maceraci šla drť s mladým vínem na lis, odkud byla přemístěna po jemném odkalení do dubových sudů. Mladé víno za občasného promíchávání jemných kalů zrálo asi 1 rok v sudech, poté bylo sceleno v kameninové nádobě, odkud bylo stočeno bez čiření a filtrace do lahví.
Jde o klasické směsné víno typické pro místní vinice. Doporučuji jej nechat ležet nejméně do jara 2015. Optimální horizont konzumace pak odhaduji 2015-2022.
Něco z analytických hodnot: alk. 12%, S02 volný/celkový: 18/55, zbytkový cukr: 0,3 g/l, bezcukerný extrakt: 26,5 g/l, celkové kyseliny: 6,2 g/l.
Jedná se o víno nečiřené a nefiltrované, případný sediment není jakosti na závadu – obsahuje soli kyseliny vinné, případně termolabilní bílkoviny. Doporučujeme 1-2 dny před konzumací postavit lahev do svislé polohy, po otevření dekantovat do karafy a z ní podávat. Depot lze pak s úspěchem použít v gastronomii…
K mání je buďto přímo ze sklepa, nebo na dálku přes e-shop www.vino3.cz a nebo nově též v náchodském hotelu BONATO. Láhve z limitované edice vína v balení Magnum (1,5 l) můžete potkat v brněnském La Maison du Marché a nebo rakouském Taubenkobel u Neziderského jezera.

Sklizeň 2012

Cuvée Špigle-Bočky oranžové

Po letech jsem se vrátil k osvědčené variantě bílého, resp. oranžového cuvée z trati Bočky, dřívé též Špigle-Bočky a ještě dříve samostatně Bočky a Špigle (byly zterasovány). Hrozny z vinic, které jsou starší 40-ti let jsme sklízeli ve dvou vlnách - v první fázi šly dříve rané odrůdy (Muller-Thurgau, Veltlínské červené rané, Neuburské), v druhé vlně pak ostatní (Veltlínské zelené, Ryzlink vlašský, Ryzlink rýnský, Tramín červený). Po dvou týdnech nakvášení, fermentace a macerace s pevnými částmi hroznu šel rmut na mechanický vertikální lis a mladé víno pak do akátových a dubových sudů, kde na jemných kalech a za občasného promíchání zrálo přibližně 10 měsíců. Poté byla vína ze sudů stočena, scelena v kameninové nádobě, kde si pár týdnů odpočala a poté šla gravitačně, samospádem, bez jakýchkoli dalších úprav (čiření, filtrace, síření apod.) do lahví.
Víno navinulého charakterního aroma je velmi lahodné, již nyní pitelné, ovšem i s potenciálem zrání, nebylo nesířeno. Lehce opalizuje, což navržuje jeho plnost a tělnatost. Špigle-Bočky 2012 oranžové si vybrala Isabelle Legeron, MW, do série 5 vín pro komentovanou degustaci přírodních osobitých vín organizované během Festivalu středoevropských autentických vín 2014 v pražské Tróji.
Něco z analytiky: alk.: 12,45%; kyseliny: 5,6 g/l; celkové siřičitany: 18 mg/l; zbytkový cukr: 0,8 g/l.
Autor jej osobně považuje za dosavadní špičku mezi jeho nesířenými (a oranžovými) víny z bílých odrůd. Jeho čas ovšem teprve přijde, roste do krásy.
Víno je k mání prostřednictvím e-shopu www.vino3.cz, v pražské prodejně WAREHOUSE#1, k pokrmům v pražských restaurantech CAFE SAVOY, Bellevue, Čestr či Atelier Red&Wine a nebo samozřejmě přímo ve sklepě - po lahvích i po kartonech (a nově také v brněnském restaurantu Borgo Agnese či v libereckém DECANTÉ!)

Cuvée Veselý oranžové

Hrozny pro cuvée VESELÝ 2012 oranžové pocházely z jedné vinice, jde tedy o tzv. single vineyard víno. Vinice má stáří přibližne 40 let a byla vysazena jako směsná výsadba (něm. gemischter satz). Převládají zde odrůdy Ryzlink vlašský, Neuburské, Muller-Thurgau a Veltlínské zelené. Vinice má hustý spon, v přepočtu cca 9 tis. keřů na 1 ha. Nachází se v trati Veselý, na jižních a jihozápadních svazích lemující cestu z Němčiček do Bořetice, po levé straně. Půda je zde hlinitopísčitá a sprašovitá a je deluviálního čvtrtohorního původu s vysokým obsahem vápníku.
Hrozny byly ručně sklízeny v druhé polovině vinobraní a část z nich již byla přezrátá. Vinifikovány byly celé hrizny vč. stopek. Drcení proběhlo šlapáním bosýma nohama. Následná fermentace proběhla jako spontánní, hrizny byly dále macerovány. Celkově byl mošt a víno v kontaktu s pevnými částmi hroznu přibližně 3 týdny. Z lisu šlo mladé víno bez dalších úprav přímo do akátových sudů, kde zrálo 1 rok na jemných kalech. Lahvováno bylo jako jednoleté, bez dalšího síření, čiření či filtrace.
Barva je vyššího odstínu, vůně intenzivní, navinulá, chuť komplexní, plná, s dlouhou dochutí a zjevným potenciálem zrání.
Víno je v nabídce michelinovské restaurace Alcron v Praze, jinak je již vyprodáno a k ochutnání bude v roce 2015 během Dne otevřených lahví 8. srpna.

 

Cuvée Špigle červené

Lehčí typ cuvée, jež je postaveno na Frankovce, zrálo ve starším dubovém sudu. Zakoupíte přímo u nás a nebo na e-shopu www.vino3.cz


Cuvée Veselý-Bočky červené

Hrozny pro toto cuvée, kde dominuje Frankovka za doprovodu klasických středoevropských odrůd (Svatovavřinecké, Modrý Portugal, stopově Cabernet Moravia a André), byly vypěstovány ve vinicích Veselý a Bočky v Němčičkách. Oba viniční areály jsou tvořeny starými (40 let) směsnými výsadbami o hustém sponu. Půdy jsou zásadité, s vysokým obsahem vápníku, vysýchavé, tvořené sprašovými sedimenty a hlinitopísčitými překryvy. Během dozrávání hroznů jsme pečlivě sledovali zralost plodů kontrolou vývoje semen a ve správný okamžik na přelomu září a října, jsme zvolili termín sklizně tak, aby hrozny byly již s fyziologicky dozrálým semenem, ale nepřezrálé. Vysoké cukernatosti, s kterými se dnes roztrhl pytel, dělají zbytečně vysoké alkoholy ve vínech a nebo zbytkové cukry a taková vína nám nechutnají, protože nejsou na každodenní nekomplikované popíjení. Hrozny měly v momentě zpracování cukernatost pozdního sběru. Spontánní fermentace kvasinkami, které si pošlapáním podrcené hrozny přinesly z vinice, výrazně začala zhruba po týdnu, pozvolna, postupně, až vyvrcholila 11. den od sklizně ve svém bouřlivém kvasu. Celkem byly pevné části hroznů (slupky, stopky, semena) ve styku s moštem a mladým vínech asi 17 dní. Poté následovalo lisování na klasickém ručním klínkozápadkovém lisu, hrubé odkalení a ruční (gravitační) přesun do dubového sudu (jemné vypálení, středoevropské dřevo, druhé plnění), kde víno zrálo bez jakéhokoliv zásahu 10 měsíců. Poté bylo stočeno přes plátek síry do kameninové nádoby. Lahvování proběhlo v srpnu 2013. Ročník 2012 dal velmi pěkná, osobitá červená vína, zejména s potenciálem dalšího ležení na sudu i v láhvi. Barva u tohoto vzorku je hutná, ve vůni ucítíte jemné tóny vanilky, jemný odstín dřevitosti (z kvalitního sudu), typický projev Frankovky. V chuti jde o vyrovnané harmonické víno, které ovšem nepostrádá jemnou vyváženou kyselinku, jež vybízí k pití. Toto víno jde ve své kvalitě však ještě vzhůru. Předpokládaný zenit je v letech 2016-2020. Toto víno poptávejte buďto přímo ze sklepa :-) a nebo přes e-shop: www.vino3.cz, dále jej naleznete v pražském restaurantu Atelier Red&Wine na Malé Straně.
Něco z analytiky: Zbytkový cukr 0,1 g/l; Celkové kyseliny 5,4 g/l; Alkohol 12,5%; S02 volný: 9 mg/l; SO2 vázaný: 33 mg/l


___________________________________________________________


Sklizeň 2011


Cuvée Špigle 2011 červené

Teprve na sklonku roku 2014 jsme začali plně nabízet červené cuvée Špigle 2011. Víno bylo po roce v láhvi jakési prapodivné, ale vzhledem k tomu, že se mi ta věc už stala, nezpanikařil jsem a vína jsem se nezbavil, ani jej nenabízel ve slevě. Prostě jsem jej na 2 roky přestal nabízet a udělal jsem dobře. Rozvinulo se do nebývalé krásy...
Jde o cuvée pocházející ze směsných výsadeb starých vinic stáří cca 40 let. Z odrůd zde dominuje Frankovka, které je zde cca 50%, dále je zde ve vyšší míře zastoupeno Svatovavřinecké, Modrý Portugal a něco Zweigeltrebe. Hrozny byly sklízeny a zpracovány společně, naším klasickým způsobem - šlapáním v dřevěných kádích. Rmut prokvášel cca 10 dní na celém hroznu, tedy vč. třapin a to spontánně. Mladé víno bylo po vylisování lehce staticky odkaleno a grvitačně, bez použití čerpadel, plněno do menších dubových sudů (225 l). Zde za občasného promíchání jemných kvasnic zrálo cca 10 měsíců, než bylo plněno bez čiření a filtrace do lahví. Síření proběhlo jen 1x, těsně před lahvováním, kdy jsem partii pocházející ze dvou sudů, zceloval v kameninové nádobě a to stážením přes prostor, kde předtím vyhořel zapálený sirný knot.
Víno můžete zakoupit přímo ve sklepě a nebo přes e-shop www.vino3.cz, dále jej najdete v pražských restaurantech Blue Orange a Čestr a nebo ve vinném baru U Staré studny, kde je od ledna 2015 nabízeno po skleničce. Nově také v libereckém DECANTÉ.
Něco z analytiky: alk. 11%, kyseliny: 6 g/l, SO2 volný/celkový: 7/25 mg/l, zbytkový cukr: 0,5 g/l, bezcukerný extrakt: 25,4 g/l.

Cuvée Veselý-Bočky - červené

Hrozny pro toto cuvée, kde dominuje Frankovka za doprovodu klasických středoevropských odrůd (Zweigeltrebe, Svatovavřinecké, Modrý Portugal, stopově Cabernet Moravia a André), byly vypěstovány ve vinicích Veselý a Bočky v Němčičkách. Oba viniční areály jsou tvořeny starými (40 let) směsnými výsadbami o hustém sponu. Půdy jsou zásadité, s vysokým obsahem vápníku, vysýchavé, tvořené sprašovými sedimenty a hlinitopísčitými překryvy.
Během dozrávání hroznů jsme pečlivě sledovali zralost plodů kontrolou vývoje semen a ve správný okamžik na přelomu září a října, jsme zvolili termín sklizně tak, aby hrozny byly již s fyziologicky dozrálým semenem, ale nepřezrálé. Vysoké cukernatosti, s kterými se dnes roztrhl pytel, dělají zbytečně vysoké alkoholy ve vínech a nebo zbytkové cukry a taková vína nám nechutnají, protože nejsou na každodenní nekomplikované popíjení. Hrozny měly v momentě zpracování cukernatost pozdního sběru. Spontánní fermentace kvasinkami, které si pošlapáním podrcené hrozny přinesly z vinice, začala asi pátý den, pozvolna, postupně, až vyvrcholila 10. den od sklizně ve svém bouřlivém kvasu. Celkem byly pevné části hroznů (slupky, stopky, semena) ve styku s moštem a mladým vínech asi 3 týdny. Poté následovalo lisování na klasickém ručním klínkozápadkovém lisu, hrubé odkalení a ruční (gravitační) přesun do nového dubového sudu (jemné vypálení, středoevropské dřevo), kde víno zrálo bez jakéhokoliv zásahu 10 měsíců. Poté bylo stočeno přes plátek síry do kameninové nádoby. Lahvování proběhlo v prosinci 2012.
Ročník 2011 dal velmi pěkná červená vína, zejména s potenciálem dalšího ležení na sudu i v láhvi. Barva u tohoto vzorku je hutná, ve vůni ucítíte jemné tóny vanilky, jemný odstín dřevitosti (z kvalitního sudu), typický projev Frankovky. V chuti jde o vyrovnané harmonické víno, které nepostrádá nevtíravou kyselinku, jež vybízí k pití. Toto víno jde ve své kvalitě však ještě vzhůru. Předpokládaný zenit je v letech 2016-2019.
Toto víno poptávejte ve vinných barech U Staré studny a Vinograf v Praze a nebo v restaurantu Alcron tamtéž a nebo je možno láhev zakoupit v maloobchodní prodejně WAREHOUSE společnosti Ultra Premium Brands v pražském Karlíně. Jinak samozřejmě také přímo ze sklepa :-) Nově také v libereckém DECANTÉ.
Je možno jej objednat přes e-shop: http://www.vino3.cz/cervene-vino/cuvee/p/vesely-bocky-2011-cervene/
Něco z analytiky: Zbytkový cukr 0,18 g/l; Celkové kyseliny 6,18 g/l; Alkohol 11,5%; S02 volný: 0 mg/l; SO2 vázaný: 57 mg/l

Cuvée Veselý-Bočky – oranžové

Hrozny pro toto cuvée, kde převládá Muller-Thurgau, Veltlínské zelené, Neuburské a Veltlínské červené ranné se stopami Muškátu a Ryzlinku vlašského, byly vypěstovány ve vinicích Veselý a Bočky v Němčičkách. Během dozrávání hroznů jsme pečlivě sledovali zralost plodů kontrolou vývoje semen a ve správný okamžik počátkem října jsme zvolili termín sklizně tak, aby hrozny byly již s fyziologicky dozrálým semenem, ale nepřezrálé. Vysoké cukernatosti, s kterými se dnes roztrhl pytel, dělají zbytečně vysoké alkoholy ve vínech a nebo zbytkové cukry a taková vína nám nechutnají, protože nejsou na každodenní nekomplikované popíjení. Hrozny měly v momentě zpracování cukernatost pozdního sběru. Spontánní fermentace kvasinkami, které si pošlapáním podrcené hrozny přinesly z vinice, začala 4. den, pozvolna, postupně, až vyvrcholila 10. den od sklizně ve svém bouřlivém kvasu. Celkem byly pevné části hroznů (slupky, stopky, semena) ve styku s moštem a mladým vínem 18 dnů. Poté následovalo lisování na klasickém ručním klínkozápadkovém lisu, hrubé odkalení a ruční (gravitační) přesun do dubového sudu a několika demijonů, kde zrálo bez jakýchkoli zásahů 1 rok. Poté bylo stočeno přes plátek síry do kameninové nádoby. Lahvování proběhlo v únoru 2013. Ročník 2011 dal velmi pěkná strukturovaná bílá vína. Barva u tohoto vzorku je díky vinifikaci, která je typická pro vína oranžového typu, vyšší, s odstíny jantarovo-oranžové barvy. Ve vůni ucítíte jemnou dřevitost, tóny sušeného sena, zemitosti. V chuti jde o vyrovnané harmonické víno, které má srovnanou kyselinku. Toto víno jde ve své kvalitě teprve ještě vzhůru a jeho pravé kvality se rozvinou až nejméně po ročním ležení v láhvi. Předpokládaný zenit vína je v letech 2016-2020.
Víno můžete zakoupit samozřejmě přímo u nás ze sklepa a nebo pak je v nabídce restaurantů hotelu Alcron v Praze, též La Degustation či Čestr a nebo vinném baru Vínograf tamtéž. V nabídce jej má od listopadu 2014 také restaurant TAUBENKOBEL v rakouském Burgenlandu, který je nositelem michelinovských dvou hvězdiček. V distribuci po lahvích již není, ale bude možno jej ochutnat v rámci Dne otevřených lahví, který proběhne 8. srpna 2015 v Němčičkách.
Něco z analytiky: Zbytkový cukr 0,5 g/l; Celkové kyseliny 5,2 g/l; Alkohol 12,8 % vol.; S02 volný 5 mg/l; SO2 vázaný 33 mg/l.
Poznámka autora: jedná se o sířené víno s nejmenším obsahem síry, co jsme do ročníku 2011 včetně kdy připravili. Vlastně má tak málo síry, že často nesířená vína (vlastním metabolismem přirozených, spontánních kvasinek) obsahují siřičitanů více. 


Tramínový výběrek - oranžové

Tramínové keře pěstujeme ve vinicích v trati Bočky a Novosády a vždy končili ve směsném vínu z těchto jednotlivých vinic. Odedávna jsem ale skrytě toužil si udělat aspoň demižon nějaké tramínové esence. V roce 2011 jsem Tramín tedy doslova vyzobal z jednotlivých vinic a připravil jako samostatné jednoodrůdové víno. Cibébovaté hrozny jsme pošlapali a nechali v otevřené kádi spontánně fermentovat a následně macerovat, celkově přibližně 3 týdny. Poté šla ona omamně vonící drť na lis; mladé víno sytě pomerančové barvy pak putovalo po velmi lehkém a rychlém odkalení do demijonu, kde zrálo bezmála 15 měsíců. Po mírném zasíření si pár týdnů odpočalo a šlo bez čiření a filtrace v lednu 2013 do lahví.
Barva je hluboce jantarová, s mírnou opalescencí; víno nemá jiskru, což mu po zapojení následných smyslů zcela odpustíte: ve vůni silně atakuje zavadající okvětní plátek růže, ve chuti a zejména nosohltanu přechází až do plnotučnosti, víno tohoto typu, doslova tramínová esence, by se dalo prakticky krájet. Jde o komplexní, noblesní tramín, který má veliký potenciál zrání.
Tramínový výběrek 2011 jste mohli ochutnat ve fish&sushi restaurantu Koishi v Brně a nebo ve vinném baru U Staré studny v Praze.V běžné distribuci již není, ale bude v nabídce Dne otevřených lahví, která proběhne 8. srpna 2015 v Němčičkách.



Akátové Ryzlinky - oranžové

Akátové Ryzlinky jsou směsným vínem, v kterém jsou zastoupeny dva Ryzlinky: rýnský a vlašský a to v poměru 35:65. Hrozny pocházejí celkem ze tří vinic a to Novosády, Bočky a Veselý. Sklizeň proběhla v polovině října při cukernatostech 22 až 23,5 °NM. Hrozny byly sklízeny do větraných přepravek v nízkých vrstvách, aby mohly dobře dýchat. Následně byly ve sklepě přesypány do dřevěných kádí, kde byly drceny šlapáním a ponechány spontánní fermentaci.
Na lis šla ryzlinková drť přibližně dvacátý den od sklizně. Z lisu putovaly mladé ryzlinky do akátového sudu, kde dozrávaly jeden celý rok, než byly plněny s pouhým jedním zasířením bez čiření a filtrace do lahví a to v říjnu 2012.
Zářivá jantarová barva tohoto vína předesílá, že půjde o mok v kategorii oranžových vín, která dnes začínají pronikat přes kruhy vinných zasvěcenců i k nám do českých luhů a hájů. Vůně je výrazná, k odrůdám neobvyklá, zemitá, sušených travin s tóny meruňkového listu. V chuti byste ztěží hádali, že jde o dvouleté víno z bílých hroznů - díky způsobu vinifikace hroznů obsahuje plný polyfenolický komplex se strukturovanými tříslovinami, které doslobva naplňují chuťové pohárky a celá ústa. Víno jde ve svém vývoji nahoru a předpokládaný zenit konzumace je od roku 2014 výše.
Akátové Ryzlinky 2011 jste mohli ochutnat v restauraci hotelu Radisson Blu Alcron v Praze a nebo ve vinném baru U Staré studny taktéž v Praze.

Slova jiných o Akátových ryzlincích (SMS obdržená v říjnu 2013): Ahoj, dnes narozeninový večer, nakonec při probírání lahví v lednici oslavenkyně zvolila akátové ryzlinky (slovo "ryzlink" požívá u nás úcty). To je prostě nádherný podzimní víno, rozevřený zlovětsný úsměv of Mother Earth. Lahev je pryč během hodiny, možná se mi zítra vrátí krátký flashback, až rozkopnu hromadu javorových listů upadlých ve zmar před domem. Ještě se naučím od Tebe brát po kartonech - akátové jsem měl snad tři, přesto teskně vyju, když dorazím poslední. U Tebe už asi není, což?
RS: Je, ale jen pro účely sledování. K ochutnání pravidelně na srpnové akci Otevřené sklepy
Víno je jinak již vyprodáno a k ochutnání bude v roce 2015 během Dne otevřených lahví 8. srpna v Němčičkách. 

Divý Ryšák - růžové

Někdy v letech 2004/5 jsem převzal dvě zpustlé starší vinice, jednu v trati Novosády nad presúzy a druhou v trati Bočky, oboje v Němčičkách. Vinice, resp. viniční, místy neproniknutelnou buš, bylo nutně zmladit, tedy notně seřezat. Nečekal jsem, že ten rok přinesou nějakou úrodu a tak jsem vinobraní nechtěl původně ani přiliš řešit. Nakonec jsem ale přece jen hrozny sklidil a zpracoval a to všechny dohromady, čímž vznikl po krátkém nakvášení mošt narůžovělé barvy. Mezi hrozny bylo také asi 5% staré hybridní odrůdy Isabella, která výslednému moku dala neopakovatelný nádech lesního ovoce, ponejvíce asi jahod. Tento typ směsného vína se tedy osvědčil, o čemž dokládá důkaz i to, že i u nás doma u stolu patří k nejotevíranějším vínům. Divý Ryšák je od té doby připravován prakticky každoročně a tvoří zajímavý doplněk našich bílých a červených vín, které jsou samozřejmě základem. A kde se vzal onen název? Divý = pocházející původně ze zpustlých vinic; Ryšák = od středověku běžné používané označení pro ryšavá vína z hroznů všech barev z vinic směsných výsadeb - vína měla barvu ryšavou - od měděné až k světlounce červené či po lehce fialkovou.
U ročníku 2011 jde opět jako tradičně o směs nejméně 12 blíže neuváděných odrůd, v tomto ročníku je zde Isabella zastoupena asi z 9%. Barva je v ročníku 2011 vyšší, až lehce červená. Víno má díky dlouhodobému ležení na kvasnicích a stáčení přímo z nich do láhve mírně opalizující závoj a je docela živé, až rozverné. Ve vůni lze poměrně bezpečně identifikovat právě Isabellu, která vyčnívá svojí lehkou lesní jahůdkou a vybízí k napití. V chuti jde o zatím ještě divočejšího mladíka, který rozbystří mysl řka: jsem zde a pij mne! Jde o víno svěží, mladé, které potěší i po ležení v domácí vinotéce nejednu sezonu.

Něco z analytiky - celkové kyseliny: 6,5 g/l - alkohol: 12,2% - zbytkový cukr: 0,4 g/l - SO2 celkový: 62 mg/l
VYPRODÁNO_______________________________________________________________


Sklizeň 2010

stawek.cz červený

Ročník 2010 patřil mezi komplikovanější. Nebudeme skuhrat na kvalitu, neboť tu jsme si jakž tak uhlídali tak, že můžeme nyní co do kvality hovořit o pěkném průměru. Bylo však málo hroznů, to je neoddiskutovatelné. Hroznů bylo tak málo, že jsme připravili pouze jedno červené víno a tak ze všech našich vinic vzniklo němčičské cuvée. O názvu jsme sáhodlouze přemýšeli, ale proč to komplikovat - stawek.cz 2010 červený zní také dobře.
Hrozny byly z vinic sklízeny na dvakrát a to podle tratí a podle zralosti. Způsob zpracování se nelišil od našich dlouhodobých zvyklostí (ruční sklizeň, šetrně do větrajících děrovaných přepravek, drcení hroznů šlapáním bosými nohami, žádná čerpadla, vše gravitačně apod.), snad jen styk moštu a následně vína s pevnými částmi hroznu nepřesáhl dva týdny. Víno zrálo 10 měsíců v dubovém sudě a následně, přetočeno přes sirný plátek do demijonů (kde si nějaký pátek odpočinulo), bylo bez čiření a filtrace v červnu 2012 lahvováno.
I přes bídnější ročník původu toto červené cuvée překvapí granátovou barvou. Ve vůni je rozpoznatelná nazrálost již staršího vína, trochu povidel, lehce čokolády - prostě znatelné stopy Frankovky, Vavřince a Zweigeltrebe, které v tomto cuvée dominují v uvedeném pořadí. Chuť je jemná, dosvědčuje školení vína v dřevěném sudu a přitom svěže ovocitá, stejně tak, jaký byl i ročník 2010.
Doporučený rozsah skladování a optimum konzumace vidíme v letech 2012-2017. 

VYPRODÁNO



STAWEK.CZ bílý 2010
všeobjímající cuvée z našich vinic v Němčičkách

Slova autorova...
Ročník 2010 patřil na Moravě co do množství mezi podprůměrné. Někteří vinaři nesklízeli v některých vinicích vůbec nic, my jsme byli v průměru na 30-40% běžných úrod. Kvalita hroznů byla obstojná, ale množství o tolik menší, že jsem se rozhodl připravit pouze jedno bílé víno a to jako cuvée ze všech našich vinic (fázová sklizeň ve třech částech). V tomto víně se tedy setkáte s hrozny odrůd Tramín červený, Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené, Neuburské, Veltlínské červené rané, Muškát Moravský, Ryzlink vlašský a několika dalších ve stopovém množství a to z vinic v Bočkách, Špiglích a Novosádech (ve Veselých jsme tehdy ještě nehospodařili).
Víno kvasilo částečně v sudu, část v demijonech, poté byla školena v akátovém sudu. Po roce bylo víno sceleno a dále zrálo přibližně rok v kameninové nádobě. Při přetáčení bylo jemně sířeno přes zapálený sirný knot, tedy nejpřirozenějším a nejšetrnějším způsobem. Dozrávalo pak ve skleněných demijonech. V létě 2013 bylo lahvováno bez přisíření.
Vyšší barva ukazuje na naležení moštu na slupkách a ostatních pevných částech hroznu. Vůně je nazrálá, lehce animální, rozleželá. Chuť srovnaná, zemitá, lehce tříslovitá, prozrazuje fermentaci na pevných částech hroznu.
Doporučuji popíjet za sychravých večerů při melancholické, až trudnomyslné náladě.

Slova jiných...
"...prostě jsem doma načal STAWEK.CZ bílý 2010, okamžitě jak jsem přivoněl a napil se, se mi rozjely asociace...bylo to takové tísnivé, jako když sestoupíš do kráteru sopky, nebo jako když cítíš, že kolem slídí nepřátelští duchové a skřeti z bažin...jasně se mi vybavil jeden obraz od Josefa Váchala „Aštartina mše“. Sundal jsem z knihovny velkou bichli vydanou při příležitosti jeho veliké výstavy v Rudolfinu. Aštartinu mši jsem sice nenašel, ale několikrát atmosférou podobných obrazů ano. Váchal byl můj vzdálený příbuzný, jeho první žena byla moje praprateta Máša Pešulová. Váchal byl „blázen“, trochu možná i bohém, ale spíš zažraný do mystiky, obrazů, dřevorytů. Vytvořil si svůj vlastní neopakovatelný svět. Ačkoliv za svého života neprodal skoro nic a zemřel téměř v zapomnění, nikdy se neponížil k tomu, aby začal pracovat, prostě jen cestoval po Šumavě a tvořil. Hmotná bída, v které kvůli tomu žil, nakonec umořila i Mášu, která poměrně mladá podlehla podvýživě ve spojení s banální infekcí, Váchal ani nebyl v tu chvíli doma, někde už možná dováděl s další ženou, která se objevila v jeho životě. Váchal se kál, prosil na jejím hrobě za odpuštění, vyřezal fascinující sérii dřevorytů jak duše opouští tělo Máši, ovšem prapraděd mu neodpustil, na pohřbu vyvolal drsnou roztržku, kdy Váchala obvinil z toho, že ji utýral (byť, jak jsem tak odezíral z její tváře nafotkách, musela být s Váchalem opravdu šťastná) a tím styky Váchala s naší rodinou navždy končí. Taky po něm toho moc nezůstalo, pár fotek v krabičce páchnoucí petrolejem, jeden ne moc dobrý dřevořez. Prostě strávil jsem krásnej večer sněním nad jeho obrazama, duch Váchala byl nejspíš se mnou a upíjel z lahve Tvojeho vína..."
O více než rok později: "Tož piju stawek bilý 2010. Váchal nezmizel, ale zatímco minule to bylo čistě soukromé potěšení, které by asi málokdo pochopil, teď už je víno tak do moudra a intelektuálna vyzrálé a dokonale vyvážené, mnohovrstevnaté a vrcholně osobité, že tohle už bych otevřl a obhíjil před kýmkoliv, asi i před Kupsou i Balíkem :-) Teď jsem někde viděl Mersault,  - Perriéres za něco málo přes litr, což mi nepřišlo moc, tahle trať je v Mersault asi nejlepší, správně by mělo být Grand Cru, bývá vždy tak jakože minerálně složité, filigránské, aristokratické, pazourkové, přitom jemné a vrstevnaté. Mám tu trať rád, obyčejně to víno nezkazí ani velkovinař. Přemýšlel jsem, jestli tu láhev nekoupit, ale asi ne. Za ty samé peníze je v Tvých vínech toho víc.
(p.j.)

Něco z analytiky
alkohol 11,3% - celkové kyseliny 6,1 g/l - SO2 volný 15 mg/l - SO2 celkový 100 mg/l - zbytkový cukr 0,2 g/l - bezcukerný extrakt 23,3 g/l


______________________________________________________


Sklizeň 2009

Cuvée Špigle-Bočky červené

Hrozny pro toto cuvée, kde dominuje Frankovka za doprovodu klasických středoevropských odrůd (Zweigeltrebe, Svatovavřinecké, Modrý Portugal, Cabernet Moravia), byly vypěstovány ve vinicích Špigle a Bočky v Němčičkách.
Během dozrávání hroznů jsme pečlivě sledovali zralost plodů kontrolou vývoje semen a ve správný okamžik na přelomu září a října, jsme zvolili termín sklizně tak, aby hrozny byly již s fyziologicky dozrálým semenem, ale nepřezrálé. Vysoké cukernatosti, s kterými se dnes roztrhl pytel, dělají zbytečně vysoké alkoholy ve vínech a nebo zbytkové cukry a taková vína nám nechutnají, protože nejsou na každodenní nekomplikované popíjení. Hrozny měly v momentě zpracování cukernatost mezi kabinetem a pozdním sběrem a rmut nebyl obohacen řepným cukrem, nýbrž ponechán své přirozenosti. Spontánní fermentace kvasinkami, které si pošlapáním podrcené hrozny přinesly z vinice, začala asi pátý den, pozvolna, postupně, až vyvrcholila 9. den ve svém bouřlivém kvasu. Celkem byly pevné části hroznů (slupky, stopky, semena) ve styku s moštem a mladým vínech asi 3 týdny. Poté následovalo lisování na klasickém rušním klínkozápadkovém lisu, hrubé odkalení a ruční, gravitační přesun do dubového sudu, kde víno zrálo bez jakéhokoliv zásahu 10 měsíců. Poté bylo stočeno přes plátek síry do demijonů a postupně, bez dalšího síření, lahvováno.
Ročník 2009 dal velmi pěkná červená vína. Barva u tohoto vzorku je hutná, ve vůni ucítíte tóny ostružinové klevery, pučících pupenů černého rybízu, ale také jemný odstín dřevitosti a nyní již i jistou nazrálost na láhvi. Toto víno jde ve své kvalitě však ještě vzhůru. Předpokládaný zenit je v letech 2015-2018.
Je vyprodáno, možno ochutnat při některých řízených degustacích archivních vzorků přímo ve sklepě.



Cuvée Bočky oranžové

Hrozny pro toto víno pocházejí ze dvou starých vinic v trati Bočky, které jsem převzal jako zpustlé. V současné době procházejí revitalizací a není to snadné. Jedná se o typickou odrůdově směsnou výsadbu záhumenkových vinic. Z odrůd jsou zde nejzastoupenější Veltlínské zelené, Muller Thurgau, Ryzlink vlašský, Neuburské, Tramín a Veltlínské červené rané. Jde o prakticky čistý jižní svah se svažitostí od 5 do 14 stupňů. Vinice se nacházejí vedle sebe v nadmořské výšce přibližně 300 m n. m. Obě vinice jsou od roku 2009 v přechodném období pro bioprodukci. Podloží je silně vápenitá písčitá spraš s mělkým půdním profilem; místy se po 20-30 cm obnažuje pískovcoý masív podloží. Vinice je zatravněna přirozeným náletem ze sousedící evropsky významné přírodní lokality systému NATURA 2000 a byla mulčována starou slámou a senem z blízké přírodní rezervace Zázmoníky.
Hrozny byly sklízeny v takovém stupni cukernatosti aby nebylo nutno navyšovat obsah cukru v moštu, tj. kolem 21-22 °NM. Ve sklepě byly podrceny šlapáním bosýma nohama a ponechány svému osudu v otevřené dřevěné kádi. Po několika dnech klidné fáze nastoupilo spontánní kvašení, které probíhalo asi 7-8 dní, přičemž lisování rmutu z celého hroznu nakonec proběhlo asi 20. den od sklizně. Víno mělo od počátku svého vzniku vyšší barvu až jantarového odstínu díky způsobu vinifikace a samozřejmě velmi komplexní třísloviny, na bílé víno neobvyklého rozsahu. Mladé víno bylo přibližně 3 měsíce v akátovém sudu, poté krátce v dubovém a nato téměř 10 měsíců v kameninové nádobě. Pak rok dozrávalo ve skleněném demijonu. Síření probíhalo výhradně přes plátek síry spalováním a to vždy jen na lehké prosíření nádoby, do níže se víno přetáčelo, hranice síry - jak volné, tak veškeré se pohybuje na spodním limitu síření.
Jde o víno, jehož přijetí vyžaduje otevřenou mysl a drobet zvědavosti poznat nekonvenční, vpravdě autentická vína. Vyšší barevný odstín, jemná svíravost přírodních tříslovin vymacerovaných během fermentace a nakvášení, poctivá zemitost a patrná mineralita jsou vlastnosti, které činí toto víno skutečně nezaměnitelným mezi záplavou anonymní, bezejmenné produkce. Toto víno bylo jako první víno tuzemského producenta odbornou veřejností označeno jako oranžové.
K ochutnání nyní již jen na objednávku v restaurantu La Degustation v Praze.

VYPRODÁNO
_____________________________________________________


Sklizeň 2008

Cuvée Špigle bílé 

Hrozny pro toto víno byly sklízeny za jasného sunného počasí jednoho pěkného říjnového odpoledne v roce 2008. Vinice Špigle, registrovaná pod číslem  703061/0094 a na půdním bloku 4014, byla vysazena v polovině 80. let. Staré keře bílých odrůd jsou zde v těchto druzích: Ryzlink vlašský, Veltlínské červené rané a Neuburské. Zanedbatelnou část tvoří pár keřů Malveriny, která byla vysázena v mezi nad vinicí ve vedení "na hlavu" a v obtížných půdních podmínkách se teprve dostává do plodnosti. Půda je zde vesměs lehčí, hlinitopísčitá s převahou spraše, propustná, až vysýchavá. Podloží - mateční hornina jsou třetihorní písčité flyšové sedimenty, které jsou místy necelý půlmetr pod povrchem půdy.
Hrozny byly sklízeny ručně a dle zralosti a zdravotního stavu selektovány již na vinici. Sklízeli jsme do děrovaných přepravek v nízké vrstvě, aby hrozny mohly dýchat a nedošlo jejich zapaření. Po převozu do sklepa byly celé hrozny šlapány bosýma nohama madých můžů a sličných pannen. Poté drť stopek, slupek, semen a dužniny odpočívaa, než se spontánně vzňal oheň kvasu a vsrtva rmutu utvořila "klobouk", který byl po několik prvních dní promícháván. Celkem byl kvasící mošt ve styku se všemi pevnými částmi hroznu téměř týden. Lisovali jsme na klasickém vertikálním ručním klínkozápadkovém lisu. Fermentující mošt byl z lisu přemístěn do oválného akátovéhu sudu, kde kvasil a kvasil. Oválnému tvaru klademe velký důraz, neboť jde o tvar vejce a od vejce je Zrození. o skončení fermentace a zklidnění mladého vína bylo toto přetočeno do kameninové nádoby, kde se spontánně vyčistilo za pomoci vlastnoručně připraveného čiřidla ze sušeného révového listí ve hmoždíři drceného na prášek. Poté bylo přes hořící sirný plátek přetočeno do skleněných demijonů o objemu 50 l. Síříme jen přes plátek, protože se domníváme, že tímto způsobem si víno vezme jen tolik, kolik potřebuje nebo na kolik je připraveno.
Víno je z demijonů podle potřeby lahvováno bez dalšího síření a filtrace do lahví tmavě olivové barvy a pod přírodní korek. V láhvi se pro způsob jeho tvorby samozřejmě vyskytuje depot, který je možno podle potřeby buďto odstranit dekantací a depot poté použít v kuchyni a nebo podávat i s mírným zákalem. Jde vesměs o vysrážené koloidní substance, bílkoviny z hroznů či polymerované polyfenolické složky, které jsou přirozenou součástí přírodních autentických vín a dotváří odraz terroir vína. Naše vína nejsou sterilním, jiskrně dokonalým produktem nejmodernějších technologií; naopak chceme nekonvenním přístupem ukázat na možnosti, jak jinak lze pracovat s hrozny a vínem a zejména na to, že pokud chceme hovořit o terroir a o zdravotních působcích vína, nelze nepracovat s pevnými podíly hroznu - semenem, slupkou a třapinou - právě jejich několikadenní extrakce a přechod mnohých jejich substancí do vína jsou zárukou jedinečnosti a nezaměnitelnosti našich vín.
Cuvée Špigle je od počátku jeho mladistvosti víno vyšší barvy, zemitých a minerálních tónů ve vůni a jemné a přitom dlouze plnotučných vjemů v celé šíři chuti - od jejího prvního záblesku až po poslední závan dochuťi. Nenabízíme mango, broskev či líčí, ale terroir vinice Špigle, odraz ročníku, rukopis sklepmistra, mnohé zdravotní působky a zejména autentičnost.
K ochutnání nyní již jen na objednávku v restaurantu La Degustation v Praze.

Žádné komentáře: